Tığlı: Giresun’un zengin dağları maden şirketlerine peşkeş çekildi  

Tığlı: Giresun’un zengin dağları  maden şirketlerine peşkeş çekildi   

Tığlı: Giresun’un zengin dağları

maden şirketlerine peşkeş çekildi

 

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Giresun’un bakır, kurşun ve çinko bakımından zengin dağı, toprağı maden şirketlerine peşkeş çekildi. Mevcut kapasiteyle dahi bu kadar tahribata neden olan şirketin talebine Bakanlığın dur diyemeyeceğini biliyorduk” dedi.

 

Tığlı, Giresun İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonunun iktidar ve muhalefet partilerinin oybirliği ile hazırladığı Cengiz Holding ETİ Maden İşletmesi saha genişletme talebine karşı çıkan raporun iptal edilmesini değerlendirdi.

 

Şirket madencilik faaliyeti yürüteceği sahanın genişletilerek faaliyetlerine devam etmek için yeni bir Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) talebinde bulunduğunu ve Giresun İl Genel Meclisinin çevre ve insan sağlığı açısından sakıncalı bulduğunu belirttiği raporu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına gönderdiğini hatırlatan Tığlı, “Ardından, AKP ve MHP’li üyelerinin kararlarını değiştirerek şirketin maden sahasının genişletilmesinde herhangi bir sakınca olmadığı yönünde yeni bir rapor düzenlenmesi sağlanmıştı” diyerek, şöyle devam etti:

 

“Cengiz Holding’e ait Giresun Espiye Eti Bakır AŞ’nin bölgede yürüttüğü madencilik faaliyetinin çevreye, doğal hayata verdiği zararları yıllardır meclis gündemine getiriyoruz. Geçen sürede doğal güzelliği, toprağında barındırdığı endemik bitkiler, yeraltı su kaynakları, tarım alanları ve yaban hayatı büyük zarar gören Kızılkaya Dağları ve çevresi maalesef yok edildi. Şirket Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığını üzerindeki nüfusunu kullanarak tüm bölgeyi yok etmeyi kafasına koymuş anlaşılan.”

 

Tığlı, ETİ Bakır tarafından işletilen maden sahasında açık ocak kapasite artışı, yeraltı maden işletmesi, mevcut cevher zenginleştirme tesisi, ilave cevher zenginleştirme tesisi, mevcut atık depolama tesisi ve ilave atık depolama tesisleri yapılması talebinin bu talanın tam bir yıkıma dönüştürüleceğinin işareti olduğunu ifade ederek, Giresun’da 256 bin 106 hektar alan maden araması için 129 ruhsatla her türlü denetimden uzak vahşi madenciliğe açıldığına dikkat çekti.

 

“Giresun’un bakır, kurşun ve çinko bakımından zengin dağı, toprağı maden şirketlerine peşkeş çekildi. Mevcut kapasiteyle dahi bu kadar tahribata neden olan şirketin talebine Bakanlığın dur diyemeyeceğini biliyorduk; ama Giresun İl Genel Meclisi Tarım ve Orman Komisyonu iktidar ve muhalefet partilerinin oybirliği ile hazırladığı çevre ve insan sağlığı açısından bölgede yaratacağı tahribata vurgu yapan rapordan bu kadar rahatsızlık duyarak, seçilmiş meclis üyeleri üzerinde baskıyla raporu değiştirebileceklerini düşünmüyorduk” diyen Tığlı, şu açıklamalarda bulundu:

 

“ÇED sürecinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Özel İdaresi’nin proje hakkında görüşleri alındı. ‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ ise projenin başlaması için yeterli koşul değildir. Kamu kurumlarını bürokratik baskı kanallarıyla çevre ve insan sağlığını düşünmeyen kararlar almaya zorlayabilirsiniz ama seçilmiş meclis üyelerine sopa gösterme hadsizliği Bakanlığı bu holdinglerin yönettiğine iyi bir örnek olarak kayıtlara geçmiş oldu.”