Tığlı, fındık desteğine zam istedi

Tığlı, fındık desteğine zam istedi

Tığlı, fındık desteğine zam istedi

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye cevaplaması için yazılı bir soru önergesi verdi, “Tüm girdi maliyetlerinde meydana gelen fahiş orandaki artışa rağmen 2020 yılı desteklerine ilişkin kararda herhangi bir artış yapılmaması krizin üreticinin omuzuna yükleneceği, acı ilacın üreticiye içirileceği biçiminde değerlendirilmektedir” dedi.

Önergede Tarımsal Destekleme açıklamasında hükümet tarafında çok geç kalındığını savunan Tığlı “2020 üretim yılına ait tarım destekleri açıklanmıştır. 2019 yılında tarımsal desteklere ilişkin 24 Ekim 2019’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’nda olduğu gibi 2020 ödemeleri de geç bir tarihte açıklanmıştır. Çiftçinin ürününü ektikten, diktikten, hasat ettikten ve hatta sattıktan sonra, o tarımsal üretim döneminde yetiştirdiği hangi ürüne ne kadar devlet desteği sağlanacağını ancak yıl biterken öğrenebilmesi tarımsal desteklerin asıl amacına uygun düşmemektedir” iddiasında bulundu.

AÇIKLANAN DESTEKLEME MİKTARLARI YETERSİZ

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı önergesinde açıklanan miktarın yetersiz olduğunu ileri sürerek, “Tarım sektörü ve tarımsal üretim açısından en önemli husus yüksek girdi maliyetleri ve çiftçinin bu maliyetler altında ezilmesinin önüne geçmek adına önemli bir enstrüman niteliğindeki desteklemelerin yetersizliği ve buna ilişkin hatalı uygulamalardır” dedi.

Bu durumun, tarımsal desteklerin amacına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararında ifade edilen “Çevreye duyarlı tarımsal üretimi yaygınlaştırmak verimi ve kaliteyi yükseltmek, sektörün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, sürdürebilirliği sağlamak ve tarımsal kayıtların güncel tutulması” amacıyla da örtüşmediğini savunun Tığlı, özellikle salgın döneminde tarımsal üretimin öneminin ve değerinin arttığını ve hükümetinde bu yönde doğru adımları atması gerektiğini belirtti.

ÜLKEDEKİ KRİZİN FATURASI FINDIK ÜRETİCİSİNE KESİLİYOR

Tığlı, önergesinde fındık üreticilerinin 6 senedir görmezden gelindiğini iddia ederek, şöyle devam etti:

“Fındık üreticisine ödenen dönüm başı 170 lira destek ödemesi de 2014 yılından bu yana hiç artırılmadan aynı şekilde devam etmektedir. Tüm girdi maliyetlerinde meydana gelen fahiş orandaki artışa rağmen 2020 yılı desteklerine ilişkin kararda herhangi bir artış yapılmaması krizin üreticinin omuzuna yükleneceği, acı ilacın üreticiye içirileceği biçiminde değerlendirilmektedir.”

Tığlı, tarımsal üretim ve kalkınmanın azaltılmasını ekonomik krize bağlayarak, “Kemer sıkmaya üreticilerden mi başlandı” diye de ekledi.