Sel sonrası yapılan yatırımlar değerlendirildi

Sel sonrası yapılan yatırımlar değerlendirildi

Sel sonrası yapılan yatırımlar değerlendirildi

 

22 Ağustos 2020 tarihinde meydana gelen sel afeti sonrasında kurumların iyileştirme çalışmaları kapsamında yaptığı faaliyetlerin değerlendirildiği toplantı Vali Enver Ünlü’nün başkanlığında Giresun Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezinde yapıldı.

 

Toplantıya Vali Ünlü’nün yanı sıra Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, AFAD İl Müdürü Murat Cavunt, Özel İdare Genel Sekreter Vekili İbrahim Karaca, DSİ Giresun Şube Müdürü Ogün Şükrü Turan, Karayolları Giresun Şefliği Müdürü Kadiri Altıntaş ve ilgili kurum amirleri katıldı.

 

Toplantıda sel felaketinden çalışmalar yapan Karayolları Giresun Şube Şefliği, İl Özel İdaresi, DSİ Giresun Şube Şefliği, Çevre  ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve AFAD İl Müdürlüğü tarafından sunumlar yapıldı.

 

Toplantıda sel afeti sonrası yapılan yatırım ve harcamalar da şöyle açıklandı:

 

“1 yılı aşkın süre sonucunda ilimize 811 milyon 940 bin lira yardım ve ödenek gelmiştir.

Sel afetinden etkilenen 220 afetzedenin 143 tanesi hak sahibi olmuş, konut edinme şartlarını yerine getiren 25 hak sahibinin 20 tanesi konutlarına başlamış, 5 i başlamak üzeredir. Kalan hak sahiplerinin konut çalışmaları devam etmektedir. Heyelana maruz kalan bölgelerde yer alan 143 konut için ise önleyici tedbir amaçlı 121 istinat duvarı yapımı planlamış, 22 istinat duvarı ve 2 kaya ıslahı işi bir milyon 95 bin liraya tamamlanmış, 42 tane istinat duvarı yapımı işi devam etmektedir. Kalan 79 duvar için çalışmalar devam etmektedir.

 

İL ÖZEL İDARESİ

 

İlimizde afette zarar gören 13 İlçemizde 179 köy yolu hasar görmüş olup, 118 köy yolumuz kapalı durumdan ulaşıma açılmıştır. İl Özel İdaresi yol ağında bulunan 9 bin 413 kilometre yol güzergâhının 2 bin 120 kilometrelik kısmı afetten etkilenmiştir. Kısmen veya tamamen ulaşıma kapanan 826 kilometrelik yol güzergâhı yapılan çalışmalarla faal hale getirilmiştir.

Merkez ilçe ve 12 ilçede yapılan hasar tespit çalışmaları sonucu 184 milyon 845 bin lira maliyet çıkarılacak, ödenek talebinde bulunulmuştur. İlk aktarılan Afet ve Acil Yardım Ödeneği ile 86 köy ve grup yolunda 172 adet taş duvar ve 34 adet kutu menfez imalatları için 13 milyon 191 bin lira bedel ile tamamlanmıştır.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI

 

Doğankent; TOKİ tarafından 20 bin m2 arsada 156 konut - 70 dükkan yapımı devam etmektedir.

Dereli; Sütlüce Mahallesinde TOKİ tarafından 13 bin 500 m2 yüz ölçümlü arsada 142 adet konut yapımı devam etmektedir. Merkez Mahallesinde 71 adet konut ve 82 adet dükkan yapım işi devam etmektedir.

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında (Dereli, Doğankent, Çaldağ) 106 milyon 718 bin lira kıymet takdir değeri belirlenmiştir. Ağır hasarlı yapıların çoğunluğu yıkılmış, kalan binalar için çalışmaları devam etmektedir. Espiye ilçesinden 2 yapı mahkemelik durumdadır. Doğankent Süttaşı mahallesinde DSİ, Giresun AFAD, ve il müdürlüğümüz tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

 

KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

 

Sel nedeniyle hasar gören/yıkılan 10 adet köprü yapımı, hasarların giderilmesi ve trafik güvenliğinin sağlanması için toprak işleri, sanat yapıları, üstyapı çalışmaları ve çeşitli işlere yönelik 6 adet ihale yapışmış ve sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır. Toplam sözleşme bedeli 454 milyon 143 bin liradır.

 

İl Özel İdaresi kapsamında Giresun ilinde selden etkilenen toplam 115 adet köy yoluna ulaşımı sağlayan 346 kilometrelik yol ağında hasar tespit çalışmaları kurumumuz teknik elemanlarınca yapılmıştır. Bu Kapsamda hasar gören 34 adet grup köy yollarında iyileştirme çalışmalarının yapılmasına yönelik 7 adet ihale yapılmış ve sözleşme imzalanarak işe başlanmıştır. Toplam sözleşme bedeli 371 milyon 386 bin liradır.