Kırsalda ekonominin kaldırılması için 9 YEG kuruluyor

Kırsalda ekonominin kaldırılması için 9 YEG kuruluyor

Kırsalda ekonominin kaldırılması için 9 YEG kuruluyor

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, kırsalda ekonominin kalkındırılması için daha etkin kalkınma stratejileri geliştirmek ve yerel düzeyde yerel aktörlerin katılımını artırmak amacıyla başlatılan LEADER Yaklaşımının Giresun’da da uygulanmaya başlayacağını bildirdi.

 

Kurşun, yaptığı açıklamada, 12. Çağrı döneminde başvuruda bulunan Yerel Eylem Gruplarının hazırlamış olduğu Yerel Kalkınma Stratejilerinin Değerlendirmelerinin IPARD Yönetim Otoritesi tarafından tamamlandığını belirtti.

 

LEADER yaklaşımının yerel toplulukların kendi yerel kalkınma süreçlerine katılmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiş yenilikçi bir yaklaşım olduğunu ifade eden Kurşun, “İlimizde kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin bir araya gelmesiyle oluşan Yerel Eylem Gruplarının (YEG) kurulmasını teşvik ettik. Bu gruplar, kırsal alanda yaşayan paydaşlardan oluşan ve dernek statüsünü taşıyan ve Yerel Kalkınma Stratejisinin (YKS) hazırlanması için bir araya gelen gruplardır. Bu çerçevede 9 Yerel Eylem Grubu-Yerel Kalkınma Derneği (Keşap, Piraziz, Görele-Çanakçı, Espiye, Alucra-Çamoluk, Tirebolu, Eynesil, Şebinkarahisar ve Dereli YEG)  ilimizde onaylanmıştır. Yerelin ihtiyaçları en iyi yerel aktörler tarafından belirleneceği için YEG’ler tabandan tavana yaklaşımın ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

 

Kurşun, Yerel Eylem Grupları’nın LEADER bütçesinden kendilerine tahsis edilen fonları Yerel Kalkınma Stratejisi kapsamında hazırlanacak projeleri desteklemekte kullanacaklarını dile getirerek şunları kaydetti:

 

“Yerel Kalkınma Stratejilerinin (YKS) uygulanması ile kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi, kırsalın harekete geçirilmesi, kültürel ve sosyal yaşamının canlandırılması ve kırsal kalkınma için yeni yaklaşımların desteklenmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla ilimizde kurulan 9 Yerel Eylem Grubu IPARD Programı 12. Çağrı İlanı kapsamında hazırlamış oldukları YKS’ler ile başvurularını yapmışlardır. Başvurulardan idari olarak uygun olan YKS’ler IPARD Yönetim Otoritesince oluşturulan bağımsız bir değerlendirme komitesi tarafından puanlanmış ve ilimizde değerlendirmeye alınan 9 YKS’nin tamamı onaylanmıştır. İlçelerimizde kurulan 9 YEG Derneği, kendi ilçelerinin 15 sene sonra temenni ettikleri kültürel, sosyal, ekonomik gelişmişlik hedefleri için ilgili çalışma komisyonlarını (turizm, sanayi, tarım, sportif ve sanatsal aktiviteler gibi) oluşturacaklar. Bu komisyonlar ilçenin geleceği için belirledikleri faaliyet konularını hayata geçirmek amacıyla yerel eylem grubu derneği yönetim kuruluna tekliflerini sunacaklardır. Bu şekliyle sürekli tazelenen teklifler yerel eylem grubunun ilgili kamu, özel sektör ve STK kurum ve kuruluşlarıyla ortak çalışması ve işbirliği ile hayata geçecektir.”

 

Kurşun, ülkemizde LEADER Programının uygulandığı tüm iller içinde, kurulan 9 YEG derneği ile Giresun’un birinci sırada yer aldığını da sözlerine ekledi.