Kara: Aşısızlara kısıtlama getirilsin

Kara: Aşısızlara kısıtlama getirilsin

Kara: Aşısızlara kısıtlama getirilsin

 

Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, “Aşısızların toplum sağlığını tehdit eden bir şekilde rahat dolaşmalarına kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Bu kişi hak ve özgürlüklerin ötesinde toplum sağlığını ilgilendiren bir durum ve devletinde bu konuda kesin karar vermesi gerekiyor” dedi.

 

Kara, yaptığı açıklamada, tüm dünyayı kısa sürede etkisi altına alan yeni tip Covid-19 salgın hastalığı sebebiyle salgının yayılmasının önlenmesi ve can kayıplarının azaltılması amacıyla birçok tedbirin alındığını, alınan bu tedbirlerin ise hukuka uygunluğunun ise belli kesimler tarafından tartışma konusu olduğunu hatırlattı.

 

“AŞILARIN KORUYUCULUĞU YÜZDE 90’LARA ULAŞTI”

 

Aşı çalışmalarının insanların salgınla mücadele en büyük umudu olduğunu, aşılamanın başlanması ile birlikte salgınla mücadelede büyük bir adım atıldığını belirten Kara, “Aşılama sürecinde en çok tartışılan konulardan biriside aşı zorunluluğunun uygulanabilirliği veya aşı olmayan kişilerin belirli haklardan yoksun bırakılıp bırakılmayacağı hususudur. Önemle belirtmek isteriz ki aşıların etkinliği ve koruma süreleri araştırılmaya devam etmekle birlikte yapılan tüm bilimsel araştırmalar kapsamında aşıların yüzde 90 ve üzerinde etkili olduğu ve salgın hastalığın yayılımının azalttığı tespit edilmiş, buna rağmen belli kesimlerin aşı olmama inadı salgının yayılmasının önündeki en büyük engel olarak karşımızda durmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

“HİÇ KİMSEDEN AŞIDAN KAÇMAMALI”

 

Kara, “Bu salgın sürecinde devletimizin kaynaklarındaki azalmalar, kurumların zararları sağlığa ayrılan çok önemli bütçeler ticaret hayatımız ve özellikle esnaf ve sanatkarlara getirilen kısıtlamalar ve iş yeri kapatmaları gibi çok büyük olumsuzluklar yaşanmış insanlarımızın yaşam biçimi önemli ölçülerde etkilenmiş devletimiz elinden gelen tüm imkanları kullanarak sorunun bir an önce çözümü için tüm çabaları gösterdiği bir süreçte toplumun her kesiminin olduğu gibi esnaflarımızın da aşıdan kaçınmaması gerekir” diyerek, şu önerilerde bulundu:

 

“SORUMSUZLAR YÜZÜNDEN KİMSE MAĞDUR OLMAMALI”

 

“Aşısızların toplum sağlığını tehdit eden bir şekilde rahat dolaşmalarına kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Bu kişi hak ve özgürlüklerin ötesinde toplum sağlığını ilgilendiren bir durum ve devletinde bu konuda kesin karar vermesi gerekiyor. Toplu bulunan her yere girişte lokanta, AVM, düğün ve sinema salonlarında, toplu taşıma araçlarında, kamu kurumlarında, bankalarda aşı istenmesi gerekir. Geride bıraktığımız süreçte en büyük darbeyi küçük ve orta ölçekli esnaf gördü. Zaten krediler ile günü kurtarmaya çalışan esnafımızın sorumsuz insanlar yüzünden yeni bir kapatmaya daha hiç bir şekilde tahammülü yoktur, bundan sonra ekonomi de özellikle küçük esnafı kapatmadan salgın ile mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi gerekiyor. Bunun içinde toplum sağlığını tehdit edenlere caydırıcı yaptırımlar uygulanmalıdır. Kurallara uyan ve alınteri ile çalışan insanların sorumsuz kişiler yüzünden canından ve malından olmasının önüne geçilmelidir.

“BU SEFER EVDE AŞIDAN KAÇANLAR KALSIN”

 

Dünyada aşıya ulaşamadığı için büyük zorluklar çeken ülkeler mevcutken ülkemizdeki aşı tedarikinin sorunsuz seviyelere geldiği bir ortamda aşıdan imtina eden vatandaşlarımıza bu sefer siz evlerinizde kalın, biz emeğimize ekmeğimize ve sosyal hayatımıza sahip çıkalım demek istiyoruz. Aşı olmayanlar yüzünden tekrar dükkanların kapanacağı sokağa çıkma yasaklarının başlayacağı özgürlüklerimizin kısıtlanacağını unutmamalıyız. Bu durum milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkileyeceği, öğrencilerin okula gitmesi mümkün olamayacak tekrar bir öğrenim dönemini kaybedecekler. Evlatlarımızın psikolojileri bozularak evine ekmek götürmek için mücadele eden esnafımızın yine işyerlerini açamayacak yani neresinden bakarsanız bakın, aşı olmamak insanın beraber yaşadığı diğer insanlara zarar vermesi olarak ortaya çıkıyor.

 

Devletin zorunlu kılacağı anı beklemek ancak zaman kaybına ve vaka ile ölüm artışlarına vesile olacaktır. O bakımdan yetkililerin biran önce bu sorunu çözerek ülkeye nefes aldırması gerekmektedir.”