Asgari ücretten vergi zulmü kaldırılmalıdır!

Asgari ücretten vergi zulmü kaldırılmalıdır!

Asgari ücretten vergi zulmü kaldırılmalıdır!

 

CHP Giresun İl Başkanı Fikri Bilge, “Yıllardır bekletilen kanun tekliflerimiz meclise getirilsin ve asgari ücretliden vergi kesintisine son verilsin. Bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa derhal son verilmelidir. Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır” dedi.

 

Bilge, yaptığı açıklamada, Türkiye’de 7 milyondan fazla asgari ücretli çalışan ve ailelerinin açlık sınırı altında yaşadığını ifade ederek, asgari ücretli çalışanlarının bir yandan da ağır vergi yükü ile karşı karşıya olduklarını kaydetti.

 

“ASGARİ ÜCRETLİDEN 752 LİRA VERGİ KESİLİYOR”

 

“Asgari ücret, adı üzerinde en düşük ücrettir. Ve Türkiye’de toplumun en düşük gelire sahip olan asgari ücretlilerden yüksek oranda vergi kesintisi yapılmaktadır. Bir asgari ücretli yılın dört ayından fazla bir sürede sadece vergi ödemek için çalışmaktadır” diyen Bilge, “Şu an asgari ücret brüt olarak 3 bin 577 liradır. Asgari ücretten yapılan vergi ve SGK kesintilerinden sonra bir asgari ücretlinin eline 2 bin 825 lira geçmektedir. Çünkü asgari ücretliden gelir vergisi, SGK işçi payı, İşsizlik Sigortası primi payı, damga vergisi olmak üzere yapılan aylık toplam kesinti tutarı 752 liradır. Bir başka deyişle asgari ücretten kesintilere son verildiğinde, asgari ücretlinin geliri 752 lira artışla 3 bin 577 liraya yükselecektir” ifadesinde bulundu.

 

“ÖNERGELERİMİZ İKTİDAR VE ORTAĞI TARAFINDAN REDDEDİLİYOR”

 

Bilge, Cumhuriyet Halk Partisi olarak 2018 yılından itibaren bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde defalarca kanun teklifleri ve önergeler verdikleri, Ekim 2021’de de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki Vergi Yasası görüşmelerinde “Asgari ücretlilerin gelir vergisinden muaf bırakılması” önerilerinin AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildiğini hatırlatarak, şöyle devam etti:

 

“Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, asgari ücretliler vergi ödemesin, aldıkları ücretten herhangi bir kesinti olmasın, en azından asgari ücret insanca yaşanabilecek bir seviyeye çekilsin derken; AKP ve MHP ittifakı ısrarla ve inatla asgari ücretlilerin vergi yükü altında ezilmelerine, açlık sınırı altında yaşamalarına göz yummaktadır. Daha geçtiğimiz günler AKP yetkilileri ‘Herkesin cep telefonu var, arabası var’ diyordu. Şimdilerde ise ‘Asgari ücreti en azından insani yaşam seviyesin getireceğiz’ demiş.

 

“EKONOMİK BUHRANIN EN BÜYÜK BEDELİNİ ASGARİ ÜCRETLİ ÖDÜYOR”

 

Yani milyonlarca asgari ücretlinin açlık sınırı altında yaşadığını kendileri de itiraf etmiş. Peki, bu itiraflar yeterli mi? Elbette değil. Ekonomik buhranın en büyük bedelini; aç kalan, kirasını karşılayamayan, faturasını ödeyemeyen, asgari ücretliler ödemektedir. Türkiye şu an Avrupa ülkeleri arasında en düşük brüt asgari ücrete sahip olan ikinci ülkedir.”

 

“ASGARİ ÜCRETTEKİ VERGİ ZULMÜ ORTADAN KALDIRILMALIDIR”

 

Bilge, asgari ücretteki vergi zulmünün ortadan kaldırılması gerektiğine de vurgu yaparak, “Yıllardır bekletilen kanun tekliflerimiz meclise getirilsin ve asgari ücretliden vergi kesintisine son verilsin. Asgari ücret en azından yeni yıla kadar 3 bin 577 lira seviyesine getirilsin.

İktidara son çağrımız. Bu adaletsizliğe, bu hukuksuzluğa derhal son verilmelidir. Asgari ücretteki vergi zulmü ortadan kaldırılmalıdır. Eğer ki iktidar yine bu çağrımıza kulak vermez ise, seçim yakındır. Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarımızda; asgari ücretlilere uygulanan vergi zulmüne son vereceğiz, iktidarımızda asgari ücretten vergi kesintisini kaldıracağız.”