Kadına şiddet üçlü faaliyetle önlenecek

Kadına şiddet üçlü faaliyetle önlenecek

Kadına şiddet üçlü faaliyetle önlenecek

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, “Kadına yönelik şiddet henüz ortaya çıkmadan gerçekleştirilecek birincil koruma faaliyetleri, şiddetin erken tespiti ve müdahalesini içeren ikincil koruma faaliyetleri ve istenmeyen durumlar meydana geldiğinde şiddete maruz kalan ve uygulayanın, rehabilitesi ve topluma kazandırılmasını içeren üçüncül koruma faaliyetleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının işbirliği ile yürütülmektedir” dedi.

 

Vali Enver Ünlü, Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı’na katıldı.

 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un başkanlığında,  81 il valiliğinden ve kaymakamlıklardan, mülki idare amirlerinin başkanlığında, ilgili kurul üyelerinin katılımıyla eş zamanlı olarak “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Toplantısı” yapıldı.

 

Bakan Soylu ve Selçuk’un başkanlığında yapılan toplantının devamında, Giresun Valiliği Toplantı Salonu’nda da Vali Enver Ünlü başkanlığında, aynı içerikli bir toplantı gerçekleştirildi.

 

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET EN ÖNEMLİ SORUNLARIN BAŞINDA GELMEKTEDİR”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Ünlü, “Aile içi ve kadına yönelik şiddet tüm dünyada ve ülkemizde çözümlenmesi gereken en önemli sorunların başında gelmektedir. Bu şiddet eyleminin; mağdura yakın bir kişi tarafından işlenmesi, tekrar etmesi, hatta süreklilik içermesi ve kadın üzerinde ağır duygusal ve fiziksel etkilerinin olmasına rağmen çoğu zaman dışa aksettirilmek istenmemesi gibi birçok nedenden dolayı diğer şiddet türlerinden farklılık arz etmektedir” diyerek, şunları dile getirdi:

“Şiddete maruz kalan veya kalabilecek kadınlarımızın korunması ve kollanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürmekteyiz. Bu kapsamda yapılacak çalışmalara yol göstermek ve başarılı olmasını sağlamak için hazırlanan eylem planlarımızın yanı sıra koordinasyon, izleme ve değerlendirme gibi birçok toplantılarla da yapılan çalışmalar takip edilmektedir. Bunun için çalışmalarımız; kadına yönelik şiddet henüz ortaya çıkmadan gerçekleştirilecek birincil koruma faaliyetleri, şiddetin erken tespiti ve müdahalesini içeren ikincil koruma faaliyetleri ve istenmeyen durumlar meydana geldiğinde şiddete maruz kalan ve uygulayanın, rehabilitesi ve topluma kazandırılmasını içeren üçüncül koruma faaliyetleri ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının işbirliği ile yürütülmektedir.”

 

ELEKTRONİK KELEPÇE DEĞERLENDİRİLDİ

 

Vali Ünlü’nün konuşmasının ardından “Teknik Yöntemlerle Takip Sistemi Uygulaması” olan “Elektronik Kelepçe” uygulaması ile aile içi şiddet ve kadına karşı şiddet olayları kayıt ve risk değerlendirme formlarının revize edilmiş halinin değerlendirilmesi yapıldı.

 

Kolluk tarafından ŞÖNİM’e (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) bildirilen riskli vakalarla ilgili ŞÖNİM koordinesinde vaka yönetimi konusunda ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile ortak hareket edilmesinin gerekliliğine dikkat çekildi. Aile içi ve kadına yönelik şiddetle mücadele kapsamında önleyici ve koruyucu tedbirlerle ilgili yapılan çalışmalar değerlendirildi.

Aile içi ve kadına yönelik şiddete neden olan ekonomik, sosyal, psikolojik, kültürel vb. risk artırıcı faktörlerin de değerlendirildiği toplantıda, “Risk Arttırıcı Faktörlere Karşı İl Eylem Planı” hazırlanması için çalışmaların başlatılmasına karar verildi.

 

KADES UYGULAMASI YAYGINLAŞTIRILACAK

 

Toplantıda ele alınan bir diğer konu ise kadına şiddetin önlenmesinde ve mücadelede en etkin yollardan biri olan KADES (Kadın Acil Destek) uygulamasının yaygınlaştırılması için bilinçlendirme faaliyetlerine ilave olarak kamu kurum ve kuruluşlarına ait billboardlarda KADES afişinin asılması ve şehrin kalabalık ve görünür yerlerinde tespit edilecek binaların uygun cephelerine KADES afiş boyaması yapılması hususu oldu.