İşletme enflasyonu kepenk kapattırıyor

İşletme enflasyonu kepenk kapattırıyor

İşletme enflasyonu kepenk kapattırıyor

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “İşletme enflasyonu da ülkemizin olduğu kadar küçük sermayeli esnafımızın da en önemli sorunlarından bir diğeridir. Bugün küçük sermayelerle kurulan çoğu işletme belirli bir süre içinde kapısına kilit vurmaktadır” dedi.

 

Çakırmelikoğlu, Meclis Başkanı Şükrü Ataün, meclis ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ziyaret etti.

 

1 Ekim 2022 tarihinde yapılan oda organ seçimleriyle güven tazeleyen Çakırmelikoğlu ve ekibi, TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nu makamında ziyaret ederek il ve sektör sorunlarını anlattı.

 

Giresun’un ulaşım altyapısı başta olmak üzere, 3 ve 4. OSB yatırım süreçleriyle ilgili bilgilendirmelerde bulunan Çakırmelikoğlu, güney çevre yolu ve demiryolu ile üyelere düşük maliyetli kredi konularında destek talebinde bulundu.

 

Çakırmelikoğlu, ülkenin olduğu kadar Giresun’un da en önemli konularından birinin ara eleman sorunu olduğunu ifade ederek, meslek liselerinin cazip olmaması, firmaların kapasite düşüklüğünün temel sebepleri arasında olduğunu belirtti.

 

Meslek liselerinin cazibesinin artırılması için maaş prim ya da sosyal haklar konusunda avantajlı hale dönüştürülmesi için çalışma beklediklerini aktaran Çakırmelikoğlu, aksi takdirde önümüzdeki yıllarda çalıştırmaya ara eleman bulunamayacağı gibi sektörlerde de sorun yaşanacağına dikkat çekti.

 

Çakırmelikoğlu, işletme enflasyonunun da ülkenin olduğu kadar küçük sermayeli esnafın da en önemli sorunlarından bir diğeri olduğunu belirttiği konuşmasında, şunları dile getirdi:

 

Bugün küçük sermayelerle kurulan çoğu işletme belirli bir süre içinde kapısına kilit vurmaktadır. Bu konuda illerde valilik, belediye ile ticaret ve sanayi odası kanalıyla oluşturulacak onay komisyonları vasıtasıyla işletme enflasyonunun önüne geçilmelidir. Ayrıca ticaret ve sanayi odası üyelerinin esnaf odası üyeleri gibi kredi kefalet imkanlarından faydalanması ya da böyle bir yapının ticaret odası üyeleri içinde oluşturulması artık kaçınılmaz hale dönüşmüştür, çünkü Anadolu coğrafyasında KOBİ işletmelerimizin tamamına yakını esnaf odası üyelerinden farklı bir sermaye yapısı ve cirosuna sahip değildir. Bu kapsamda ticaret odası üyelerinin üvey evlat uygulamasına son verilmesini talep ediyoruz.

 

Son bir yılda ekonomi politikasındaki farklı program uygulaması, bugün enflasyon sürecini öne çıkarttığı gibi işletmelerimiz açısından enflasyon muhasebesini kaçınılmaz hale getirmiştir. Eximbank kredisine ulaşımda denetçi raporu uygulaması ek maliyet ortaya çıkarmasının önüne geçilmesi adına yeminli mali müşavir yazısının yeterli olması ve bu yönde kararın revize edilmesi talep edilmektedir. Ülke içi ve Giresun’da tekstil firmalarımızın kumaş ithalatında menşei araştırma bürokrasisi, işletmelerimizi üretim sürecinde mağdur etmekte ve bu uygulamanın durdurulması istenmektedir. Ayrıca ticarette müşteriye yönelik satışlarda 7 bin lira nakit üst sınırının enflasyon farkı da göz önüne alınmak kaydıyla en az 25 bin liraya çekilmesi zorunlu hale gelmiştir, bu yönde yasal düzenleme talebi sadece Giresun’un değil, ülkemizde ki tüm ticaret erbabının öncelikleri içindedir.”

 

Ziyaret dolayısıyla memnuniyetini dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, “İşletmelerimizin talep ve sorunlarına çözüm üretmek için ilgili bakanlıklar ile görüşmelerimiz olacaktır. Bu noktada daima aktif çalışma potansiyeli sergilemiş Hasan başkanımıza, sizlerin huzurunda tekrar teşekkür eder, uyumlu ve aktif çalışmalarının devamını dilerim” ifadelerinde bulundu.