Hasattan önce fiyat açıklansın!

Hasattan önce fiyat açıklansın!

Giresun Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu, Giresun Milletvekillerine fındıkla ilgili rapor sundu, TMO’nun biran önce fiyatı açıklamasını istediler.

Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman’ın da yer aldığı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdullah Şahin başkanlığındaki heyet, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Adalet ve Kalkınma Partisi Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, Kadir Aydın, Sabri Öztürk ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı ile görüşerek, fındıkta yaşanan sorunlar ve beklentilerin yer aldığı bir rapor sundu.

TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ve Arslan Soydan’ın da eşlik ettiği bakanlık ziyaretinde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Milletvekili Cemal Öztürk ve Kadir Aydın ile birlikte fındıkta yaşanan sorunları dinledi.

Görüşmede fındığın ülkemiz ekonomisi önemi, ülkemiz fındık ihracatı, fındık hastalık ve zararlıları, rekolte maliyeti, destek politikaları, fındık fiyatındaki dalgalanmalar ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin müdahale alımının önemi konuları ele alındı.

Ziraat Odaları heyeti tarafından, fındıkta çok satıcının ve bir elin parmaklarını geçmeyen alıcının olduğu, fındık piyasasında serbest piyasa olmadığı, tekelleşme, monopol piyasa olduğu konuları üzerinde duruldu.

Özellikle 2019 yılı fındık mahsulü için TMO’nun kesinlikle piyasaya girmesi ve girdi, işçilik ve maliyetler göz önüne alınarak fiyat açıklanmasının önemine vurgu yapıldı.

Ziraat Odaları tarafından geçen yıldan bu yıl arasındaki girdi fiyatlarının artışının göz önüne alınarak fiyat verilmesinin gerekliliği,  bu fiyatın ve TMO’nun fındık alacağını en geç Temmuz ayı sonuna kadar yani fındık hasadı başlamadan önce açıklanması talep edildi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasaya bugünkü şartlar göz önüne alınarak fiyat vererek girmesiyle hem üreticilerin hem de alıcıların hesaplarını ona göre yapacakları, bütün tarafların geleceğini daha net göreceği belirtildi.

Toplantının sonunda rapor Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’ya sunuldu.

Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, Espiye Ziraat Odası Başkanı Raif Uçar, Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık, Yağlıdere Ziraat Odası Başkanı Sezai Çağlar, Bulancak Ziraat Odası Başkanı Sadullah Aydın, Çamoluk Ziraat Odası Başkanı Ali Tatar, Dereli Ziraat Odası Başkanı Burhan Okusal’ın katıldığı Ankara ziyaretini değerlendiren Ziraat Odalar İl Koordinasyon Kurulu ve Keşap Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şahin, fındık üreticisi adına Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ve Giresun milletvekilleriyle son derece olumlu görüşmeler gerçekleştirdiklerini, TMO’nun yeni fındık hasadından önce fiyat ve alım kampanyasını açıklayacağına gönülden inandıklarını ifade etti.

Şahin, Ankara temasları sırasında kendileriyle yakından ilgilenen ve yalnız bırakmayan başta Milletvekili Kadir Aydın olmak üzere Milletvekili Cemal Öztürk, Sabri Öztürk ve Necati Tığlı’ya teşekkür etti.