Giresun’un gelişimine katkı sağlayacak

Giresun’un gelişimine katkı sağlayacak

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında üniversite teması olarak "Fındık ve Rekreasyon" konusunda YÖK'e başvurduklarını söyledi.

Can, Güre Yerleşkesinde düzenlediği basın toplantısında, Giresun'un gelişiminde en önemli katkıyı sağlayacak kurumu Giresun Üniversitesi olarak gördüğünü belirtti.

Rektörlük görevine 5 ay önce atandığını ifade eden Can, amacının üniversiteyi iyi yerlere ve yükseklere taşımak olduğunu kaydetti.

Can, öncelikle herkesin hak ettiğini vereceğini belirterek kendisine profesör ünvanının 7 yıl geç verildiğini bunu kendisinin yapmayacağını kaydetti.

Rektör Can, özlük haklarının en temel hak olduğuna değinerek, “Hiçbir ayrım gözetmeksizin, siyasi görüşü, duruşu ne olursa olsun kim doktorasını yapmışsa, kadromuz varsa, YÖK’ün koyduğu kriterlere takılmıyorsa hiçbir ayrım yapmadan kimin doktor öğretim üyesi kadrosuna ihtiyacı varsa vereceğim, kimin doçent, profesörlük kadrosun ihtiyacı varsa vereceğim. Ben, özlük haklarını en temel hak olarak görüyorum benim partimden değil, bende uzak durdu isterse bana küfretsin, sövsün ne yaparsa yapsın ben onun hakkını vereceğim. Bunu neden söylüyorum? Ben, Samsun 19 Mayıs Üniversitesinde profesörlüğünü tam 7 yıl geç almış birisiyim. Ben bana yapılanları başkasına yapmayacağım kesinlikle” dedi.

Can, görev sürecinde çalışma barışı huzurunu oluşturacaklarını, fiziki altyapı ve üst yapı eksikliklerini gidereceklerini vurgulayarak, yine Giresun Üniversitesini seviye, kalite, eğitim, akademik üretim bakımından da saygın noktalara taşımak için çalışacaklarını aktardı.

Akademik birimleri Güre ve eski Seka kağıt fabrikasının arazisinde toplamak istediklerini kaydeden Can, şöyle konuştu:

"Güre yerleşkesini ıslah etmek, büyütmek ve geliştirmek gerekiyor. Bu bağlamda yanı başımızda Fiskobirlik'in tesisi var. 64 dönüm burası. Birlik yetkilileri ile görüşüyoruz ve belli bir noktaya geldi. Fen, sosyal ile mühendislik bilimlerini burada toplamayı düşünüyoruz. Sağlıkla ilgili birimleri de Aksu Mahallesi'ndeki eski kağıt fabrikası arazisinde toplamak istiyoruz. Eğitim araştırma hastanesi burada yapılıyor. Tıp, diş hekimliği ve sağlık bilimleri fakültelerimizin binalarını buraya yaparak bölge sağlık kampüsü haline getirilecek."

Can, "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi" kapsamında üniversite teması olarak "Fındık ve Rekreasyon" konusunda YÖK'e başvurduklarını ifade ederek, "Fiskobirlik Genel Müdürlüğü Giresun'da. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Fındık Araştırma Enstitüsü Giresun'da. Gen bankası var. Dünya ve Türkiye'nin tek gen bankası. Lisanslı depolama tesisi var. Bunları gerekçe göstererek YÖK'e başvurduk." dedi.

YÖK tarafından taleplerinin kabul edilmesi halinde Tarım ve Orman Bakanlığı ile Fındık Araştırma Enstitüsünün ortak kullanımını talep edeceklerini belirten Can, "Fındık üretiminin artırılması konusunda çaba sarf edilecek. Yine fındıkta mamulleri üzerine Ar-Ge merkezi kurulacak." ifadesini kullandı.

Can, Giresun'da turizmin de öne çıktığını, bu yönde de çalışmalarının olacağını aktardı.

Yayla ve sahil kesimde turizm tesisleri oluşturacaklarını dile getiren Can, şunları kaydetti:

"Giresun'un öne çıkması gerektiği alanlardan biri turizm. Adası, kalesi, yaylaları, sahilleri çok güzel. Tarihi dokusu da çok güzel. Turizm alanlarında hangi adımlar atılacağını belirleyeceğiz. Bir yaylamızda örnek tesis kuracağız. Sahilde bir turizm işletmesi düşünüyoruz."