Giresun Sahillerinde Tsunami Tehlikesi!

Giresun Sahillerinde Tsunami Tehlikesi!

Giresun Sahillerinde Tsunami Tehlikesi!

Uzmanlar, Türkiye kıyılarında artan meteotsunami ve deniz kabarmaları tehlikesine dikkat çekiyor.

Giresun sahillerinde son zamanlarda artan iklim değişikliği etkisiyle meteotsunami ve deniz kabarmalarının sıkça görüldüğüne dair uyarılar yapıldı. Türkiye'nin çeşitli kıyılarında yaşanan bu doğal afetlere karşı uzmanlar, kıyı yapılarının güçlendirilmesi ve korunması gerektiğini vurguluyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Deniz Bilimleri Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Turan Beşiktepe, meteotsunamilerin atmosfer basıncındaki hızlı değişikliklerin su kütlesini yer değiştirmesi sonucu ortaya çıktığını belirtiyor. Beşiktepe, meteotsunamilerin dalga özellikleri bakımından depremlerdeki tsunami dalgaları ile benzerlik gösterdiğini ifade ederek, şiddetli fırtınaların belirli açılardaki hareketlerinin meteotsunamileri tetiklediğini açıkladı.

Akdeniz ve Karadeniz'in meteotsunamilerin sıklıkla yaşandığı bölgeler olduğunu belirten Beşiktepe, bu denizlerdeki gelgitin düşük olduğunu ve meteotsunamilerin oluşturduğu deniz seviyesi değişimlerinin hemen hissedilebildiğini söylüyor. Deniz suyu sıcaklıklarındaki artışların deniz ve atmosfer etkileşimlerini güçlendirdiğini ve bu etkileşimlerin meteotsunamilere neden olduğunu açıklıyor.

Giresun'da geçen kasım ayında yaşanan meteotsunami olaylarına da değinen Beşiktepe, bu olayların Karadeniz sahil yolunu etkilediğini ve benzer durumların Trabzon ve Hopa gibi bölgelerde de yaşandığını belirtiyor. Beşiktepe, bu durumların rüzgar etkisiyle oluşan dalgalarla karıştırılabileceğine dikkat çekiyor.

İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cem Gazioğlu ise değişen iklim koşullarının özellikle kıyılarda aşırı durumları artırdığını belirtiyor. Gazioğlu, Karadeniz'deki meteotsunamilerin sahil yollarını ciddi şekilde etkilediğini ve bu sorunun daha fazla dolgu yapmakla aşılamayacağını ifade ediyor. Denizin derinleşen yapısına uygun çözümler üretilmesi gerektiğini vurgulayan Gazioğlu, her deniz ve kıyının kendi yapısına göre önlemler alınması gerektiğini sözlerine ekliyor