Fiskobirlik’ten tarım sigortası uyarısı

Fiskobirlik’ten tarım sigortası uyarısı

Fiskobirlik’ten tarım sigortası uyarısı

 

Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında yaptırılan ‘Bitkisel ürün sigortası’ için üreticilerin gelir kaybı yaşamamaları adına geç kalmadan sigortalarını yaptırması gerektiği uyarısında bulundu.

“KÜRESEL ISINMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİKLERİ ÜRETİMİ TEHDİT EDİYOR”

 

Fiskobirlik Sigorta’dan yapılan açıklamada, “Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel ısınmadan kaynaklı ani iklim değişiklikleri bölgemizde üretimi gerçekleştirilen başta fındık olmak üzere kivi, ceviz, çeltik, mısır, taze fasulye gibi ürünlerde zaman zaman verim ve kalite kaybı yaşanmaktadır. Fındık özelinde ise bölgesel olarak yaşanan ani sıcaklık değişimleri, ciddi zararlara neden olmakta. Bu nedenle üreticilerimizin geciktirmeden bitkisel ürün sigortalarını yaptırmaları gerekmektedir. Bu noktada Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri ve birliğimize bağlı 50 kooperatifimiz üreticilerimizin hizmetindedir” denildi.

 

“TARIM SİGORTASINA DEVLET DESTEĞİ”

 

Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası kapsamında yer alan fındık için sigorta başvurularının 1 Kasım itibariyle başladığının hatırlatıldığı açıklama şöyle devam etti:

 

“Bölgemizde yer alan fındık üretim alanlarında değişen iklim koşulları nedeniyle dolu, don, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı fındık üreticilerimizin gelir kaybına uğramasının önüne geçilecek. Üreticilerimizin yaptıracakları ürün sigortalarında, poliçede belirtilen primin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanacak, don olayı teminatında ise primin 2/3 devlet tarafından yatırılacak. Bu doğrultuda üreticilerimiz 28 Şubat 2022 tarihine kadar başvuru işlemlerini gerçekleştirmelidir.

 

“ÜRETİCİLERİMİZE DANIŞMANLIK HİZMETİ SAĞLIYORUZ”

Üreticilerimize sigorta kapsamında danışmanlık hizmeti de sağlıyoruz. Sigorta yaptırılırken dikkat edilmesi gereken birçok parametre var. Bitkisel ürün sigortası yaptırılırken, ürünün yetiştirildiği bahçenin konumu, yükselti, ürünün çeşidi, ürünün verimi, fındık için ocak sayısı ve bahçenin yaşı, son hasat tarihi gibi detaylara dikkat ediliyor. Yapılan sigorta işlemi sırasında, ilgili parametrelerden birine dahi dikkat edilmediği ya da yanlış tercih edildiği takdirde üreticilerimiz maddi kayıplar yaşayabilmekte. Bu durumun önüne geçmek ve üreticilerimize daha iyi hizmet sağlayabilmek adına Fiskobirlik Sigorta ve 50 kooperatifimizdeki personellerimiz aracılığıyla üreticilerimize aralıksız destek vererek danışmanlık hizmeti vermeyi sürdürüyoruz.”

 

“FİSKOBİRLİK ORTAĞI OLAN ÜRETİCİLERE ARAÇ KASKOSU İNDİRİMİ”

 

Fındık üreticileri tarafından, Fiskobirlik Sigorta ve Aracılık Hizmetleri aracılığı ile yaptırılan ürün sigortalarında peşinat alınmayacağı, sigorta bedeli ve kalan prim tutarı ile birlikte en geç hasat sonunda tahsil edileceği dile getirildi. Ayrıca Fiskobirlik ortağı olan ve bitkisel ürün sigortasını Fiskobirlik Sigorta aracılığı ile yaptıran üreticilere de araç kaskosunda yüzde 25 indirim sağlanacağı belirtildi.

 

“BAŞVURULAR FİSKOBİRLİK KOOPERATİFLERİNDEN YAPILABİLECEK”

 

Açıklamada ayrıca, üretici ve çiftçiler tarafından bitkisel ürün sigortası kapsamında bölgemizde üretimi gerçekleştirilen başta fındık olmak üzere, kivi, çeltik, fasulye, çay, mısır, ağaç bazlı meyveler ve birçok ürünün yanı sıra, TARSİM kapsamında bulunan sera sigortası, büyükbaş hayvan sigortası, küçükbaş hayvan sigortası, kümes hayvanları sigortası, su ürünleri sigortası ve arıcılık sigortası yaptırılabileceği de dile getirildi.

 

Sigorta yaptırmak isteyen üreticilerin 2022 yılı Çiftçi Kayıt Sistemini yenilemeleri gerektiği uyarısında bulunulan açıklamada, üreticilerin, Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası ile ilgili daha detaylı bilgi alması, başvuru işlemleri ve sigorta kapsamında 2022 yılı değişiklikleri hakkında haberdar olmaları amacıyla, bulundukları bölgedeki en yakın Fiskobirlik Kooperatifine başvurmalarının yeterli olacağı belirtildi.