Fındıkta düşüş sürüyor

Fındıkta düşüş sürüyor

Sezon başında piyasada 13 lira olan fındık fiyatı geriledi, piyasayı dengelenmesi beklenen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) bu sezon fındık alımı yapmadı. Tüm Üretici Köylüler Sendikası Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra, “Fındık için konuşma, açıklama yapma dönemi bitti. Sıra yasal düzenlemenin yapılmasına geldi” diyerek hükümete ve muhalefet partilerine seslendi.

Kilosu 13.5 liradan 12 liraya gerileyen piyasada, eski fındık 10 liradan alıcı buluyor. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise, ‘eski fındık-yeni fındık’ ayrımına tepki göstererek, fındık piyasasında mutlaka TMO ve Fiskobirlik gibi kuruluşların olması gerektiğini söyledi.

İhracat boyutuna geldiğinde eski-yeni fındık ayrımı yapılmadığını belirten Akarsu, “İkisini harmanlayıp tek kalemde ihracatı yapılan durum var. Eski-yeni fındık diye bir durum yok, burada aldatma var. Üreticiyi mağdur etme ve ucuza fındığı alma var” dedi.

Akarsu, “Çakıldak fındık güzel, kaliteli ama bu ayrıma baktığımızda biz işin içinde başka bir şeyler olduğunu gördük. Bu serbest piyasanın tekelleşmesinden sonra ortaya çıktı. Tamamen yanlış ve aldatıcı, fındık üreticisini mağdur eden bir durum. Bu olayın doğru ve gerçek bir yanı yok. Fındığın adını eski deyip, yeni ile eski arasında ayrı bir fiyat oluşması gerekir zihniyetiyle yapıyorlar bunu ama doğru değil” ifadesinde bulundu.

‘DEVLET POLİTİKASINI DEĞİŞTİRMEMİZ LAZIM’

Oda Başkanı Akarsu, fındıktaki tekel piyasasına devletin mutlaka bir çözüm bulması gerektiğini vurgularken Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Sağra, yasal düzenleme çağrısı yaptı.

‘Fındık üreticilerinin mağduriyetini dile getirmek en kolayı’ diyen Sağra, “Özellikle Mecliste bulunan partilerin sözcüleri, milletvekilleri durup durup üreticilerin mağduriyetinden söz ediyorlar. Oysa onların yapacakları işler başka. Mecliste üreticileri mağdur eden tarım yasasının değiştirilerek yeni tarım yasası için yasa teklifleri vermeleri gerekir. Boş açıklamalarla göz boyamaları boşuna. Tüm Köy Sen olarak bundan sonra yasal düzenleme konusunda neler yapılması gerektiğini dile getireceğiz” diye belirtti.

‘DEVLET SEYREDİYOR, SORUNLAR BÜYÜYOR’

Üreticiler, TMO’nun mutlaka piyasaya girerek müdahale alımında bulunması isterken şu sorunlar yaşanıyor:

“Fiyatın belirlenmesinde etkili olan ‘2018 yılı tahmini fındık rekoltesi’ henüz açıklanmadı.  TMO tarafından müdahale alımı yapılmadı. TMO’nun bu sezon fındık piyasasına girmemesi nedeniyle üreticiler serbest piyasadaki fiyatlardan tedirgin oldu. Sezon başında serbest piyasada 13 lira olan fiyatlar 12 liraya gerilerken, eski fındık ise 10 liradan alıcı buluyor.