Fındık üreticisine kokarcayla mücadele uyarısı!

Fındık üreticisine kokarcayla mücadele uyarısı!

Fındık üreticisine kokarcayla mücadele uyarısı!

 

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta kokarcaya karşı mücadele zamanının başladığını bildirerek, “Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı mayıs ortası haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı temmuz başı ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır” dedi.

 

Müdürlükten yapılan açıklamada, fındık yeşil kokarcası hasada kadar meyvelerde, daha sonra da yapraklar üzerinde beslenmelerini sürdürerek, ergin ve nimflerin fındık meyvelerinde emgi yaparak zarar verdiğini kaydedilerek, “Meyveler iç doldurmaya başladığı dönemde emilmek suretiyle buruşuk ve yer yer çöküntülü olan şekilsiz içler oluşur. Ergin ve larvalar, olgunlaşmakta olan meyveler üzerinde beslenerek dış satım yönünden önemli olan lekeli iç zararı oluştururlar. Karamuk ve şekilsiz iç biçiminde zarar gören meyveler dökülmekle birlikte, lekeli içler dökülmezler. Zararlı böylece ürün kaybına (karamuk ve şekilsiz iç) ve ürün kalitesini olumsuz yönde etkileyen emgili iç (şekilsiz ve lekeli iç) oluşumuna neden olurlar” ifadeleri kullanıldı.

 

Bölgede son yıllarda görülmeye başlayan, fındık için önemli bir tehdit oluşturan kahverengi kokarcanın tarımsal üretimde 300’e yakın bitki türünde zarar yapan istilacı bir tür olduğunun aktarıldığı açıklamada, mücadele yapılmadığında fındık bahçelerinde verim ve kalitenin yüzde 50 oranında düşüreceğinin tahmin edildiği belirtildi.

 

Tek seferde 28 yumurta bırakan zararlının sezon boyunca 3 bin yumurta üretebildiğinin dile getirildiği açıklamada, üreticilere kokarca mücadelesiyle ilgili şu bilgiler verildi:

 

Çiftçilerimiz bahçelerini sık sık kontrol ederek doğadaki kışlamış erginlere karşı mayıs ortası haziran başı, nimf ve yeni nesil erginlere karşı temmuz başı ağustos başında ilaçlı mücadele yapılmalıdır.

 

İlaçlamadan önce zararlının yoğunluğunu ölçmek gerekir. Bunun için fındık ocakları altına 3x3,5 metre ebadında çarşaf gerilerek darbe metoduyla çarşafa düşen böcekler sayılmalıdır. Sayım sonucunda 10 ocaktan bir veya daha fazla ergin kokarca bulunan bahçelerde kokarcaya karşı etkili ruhsatlı bitki koruma ürünleri (25 g/l Deltamethrin-EC ve 100 g/l Bifenthrin EC) tercih edilmelidir.

 

İlaçlama yüzey ve yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır. İlaçlama başlamadan önce arıcılar arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlama yapılan bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir.

 

Mücadelede tavsiye edilmeyen bitki koruma ürünü kullanılmaması, yaprak gübreleri hariç herhangi bir kimyasal maddenin bitki koruma ürünüyle karıştırılmadan önce etiket bilgilerindeki karışılabilirlik durumu değerlendirilerek ona göre uygulama yapılmadır.

Kullanılacak bitki koruma ürünleri il müdürlüğümüz tarafından yetkilendirilmiş olan bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi sahibi kişiler tarafından uygulanmalıdır.”