ÇKS Kaydı Olamayanlar da Desteklerden Yararlanabilecek!

ÇKS Kaydı Olamayanlar da Desteklerden Yararlanabilecek!

ÇKS Kaydı Olamayanlar da Desteklerden Yararlanabilecek!

 

Tarım ve Orman Bakanlığı Reform Genel Müdürlüğü tarafından yapılan düzenleme ile Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) kayıtlı olmayan çiftçilere destek ödemelerinden yararlanma imkanı sağlanacak.

Yapılan açıklamaya göre, 2023/2024 üretim yılı ÇKS başvuruları 1 Eylül 2023 tarihinde başlamış olup, 2 Ocak 2024 tarihinde sona erecektir. ÇKS'ye kayıt olamayan ancak tarımsal üretim yapılan alanlar için düzenlenen değişiklikle, söz konusu alanlar "Taahhütname" belgesi ile kayıt altına alınabilecektir.

Mülkiyet ve mirasçılık sorunları nedeniyle kayıt yapılamayan alanlarda üretim yapan çiftçiler, bu belge ile destek ödemelerinden yararlanabileceklerdir. ÇKS'ye kayıtlar yapılırken, hisseye isabet eden alanların bölünerek kiraya verilmesi durumunda, Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanunu hükümlerinde yer alan asgari tarımsal büyüklük şartı Hazineden kiralanan alanlarda aranmayacaktır.

Bakanlık, yeni uygulamaya konulan üretim planlaması ve sözleşmeli üretimin hayata geçirilmesinde çiftçilerin maksimum derecede yararlanabilmesi için bu düzenlemeyi yapmıştır. Çiftçiler, son başvuru tarihine kadar ÇKS başvurularını e-Devlet Kapısı veya il/ilçe müdürlüklerine giderek yapmalıdır.

Bu önemli düzenleme ile birlikte, tarımsal desteklerden mülkiyet ve mirasçılık sorunları sebebiyle faydalanamayan çiftçilerin desteklere erişimi kolaylaşacak, tarım sektöründe daha kapsamlı bir kayıt sistemi oluşturulacaktır.