CHP’li Yılmaz’dan ÇED raporuna tepki

CHP’li Yılmaz’dan ÇED raporuna tepki

CHP’li Yılmaz’dan ÇED raporuna tepki

 

 

Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “İl Genel Meclisi tarihinde hiç rastlanmayan bir tarzda, yani yeniden değerlendirilmesi talebi ile idare tarafından dikte edilen etliye, sütlüye dokunmayan bir rapor olarak, Bakanlıktaki ÇED sürecini şirket lehine sonuçlandıracak şekilde İl Genel Meclisinde yeniden oylanarak oy çokluğu ile kabul edilmiştir” dedi.

 

Yılmaz, mecliste gündem dışı yaptığı konuşmada, Espiye’de faaliyet gösteren Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır’ın halk sağlığını ve çevre felaketi ile güvenliği tehdit etmeyi sürdürdüğünü belirtti.

 

Şirketin iktidar ve idare tarafından korunmaya ve kollanmaya devam edildiğini aktaran Yılmaz, geçen süreci şöyle hatırlattı:

 

“Bakır, çinko, pirit 4. grup maden sahasında çok yüksek kapasite ile çalışan Eti Bakır işletmesi sahada biriktirdiği ağır metallerle karışık pasayı ve havuzun suyunu doğrudan Kızıldere’ye vererek Karadeniz’e ulaştırmaktadır. Sık sık derenin bakır renginde akması çıplak gözle bile bu ağır metal kirliliğinin ispatı olmuştur.

 

“HALK SAĞLIĞI BÜYÜK TEHDİT ALTINA GİRDİ”

 

En son gerçekleşen heyelanda ise artık pes dedirtmiştir. Dinamitle gerçekleştirilen patlamalar sonucu civar köylerde binalarda hasarlar meydana gelmiştir. Yine ağır metallerin Karadeniz’e ulaşması ile başta balıklar ve diğer deniz ürünleri üzerinden halk sağlığı çok büyük tehdit altındadır. Tüm bu facialar ve kirlilikler olurken onlarca kez, söz konusu Espiye ilçemizin, Soğukpınar Beldesi, Şahinyuva, Çalkaya, Çepniköy, Taflancık, Akköy, Tepeköy ve Dereköy köylerini etkisi altına alan bu facia, bölgede yapılan basın toplantıları ve canlı yayınlarla sosyal medya üzerinden İl Genel Meclisi CHP Grubu ve Espiye ilçe örgütümüz tarafından kamuoyu ile paylaşılmış ve basında yer bulmuş, başta Giresun Valiliği, Espiye Kaymakamlığı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüz de göreve davet edilmiştir.

 

“ŞİRKET YENİ BİR ÇED İÇİN BAKANLIĞA BAŞVURDU”

 

Bu arada Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır, boş durmamış, kapasite artışı ve ilave depolama, ilave cevher zenginleştirme tesisine ait yeni bir ÇED için Bakanlığa başvurmuştur. Buna karşılık İl Genel Meclisinde CHP Grubu adına Eti Bakır için verdiğimiz sözlü önerge üzerine meclisimizde istisnai olan bir destekle diğer meclis üyesi arkadaşlarımız tarafından yazılı önergeye çevrilerek, benim de üyesi olduğum Tarım ve Orman Komisyonuna havale edilmiş ve 06.06.2022 tarihli hazırlanan, içinde maden şirketinin doğaya, çevreye ve bölge insanlarına verdiği ve gelecekte vereceği zararları en ince ayrıntısına kadar ortaya koyan bir rapor, iktidarı ve muhalefeti ile yani AKP, CHP ve MHP oyları ile yani oy birliği ile kabul edilmiştir. Aynı zamanda İl Genel Meclisinin dolayısı ile İl Özel İdaresinin görüşü olarak ilgili Bakanlığı bildirilmiştir.”

 

“ÜYELERİN ÖZGÜR İRADESİNE İPOTEK KONULDU”

 

Yılmaz, bu gelişmelerin devamında bakanlıktaki ÇED sürecinin şirket lehine sonuçlandırılacak şekilde mecliste kabul edildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

 

“Dananın kuyruğu bundan sonra koptu. Eylül ayı toplantımızda bizim de emek verip övgüyle kamuoyuyla paylaştığımız bu komisyon raporu, İl Genel Meclisi tarihinde hiç rastlanmayan bir tarzda, yani yeniden değerlendirilmesi talebi ile idare tarafından dikte edilen etliye,  sütlüye dokunmayan bir rapor olarak, Bakanlıktaki ÇED sürecini şirket lehine sonuçlandıracak şekilde İl Genel Meclisinde yeniden oylanarak oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Meclisin AKP’li ve MHP’li üyelerinin özgür iradelerine ipotek konulmasına izin verdikleri bu oylamada, başta Tarım Orman Komisyonu üyesi Mehmet Yılmaz ve diğer CHP Grubu üyeleri ile birlikte AKP Espiye Meclis Üyesi Hayrettin Öztürk de ret oyu kullanmışlardır. Giresun ve özellikle Espiye halkına önemle duyurulur.”