Çay ve fındık projelerine akademik destek

Çay ve fındık projelerine akademik destek

Çay ve fındık projelerine akademik destek

 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından “Öncelikli Alan Araştırma Projeleri” kapsamında çağrıya çıkılan “Doğu Karadeniz Özelinde Tarım Makineleri” başlıklı 3 proje desteklendi.

 

KTÜ’den yapılan açıklamada, projelerle ilgili şu detaylar verildi:

 

“Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) Öğretim Üyeleri için sağladığı proje destekleri ile Üniversitenin araştırma kapasitenin ve becerisinin gelişmesi ve iyileşmesi adına hizmet veren en önemli birimlerinden birisidir. Bu destekler ile bilim literatürüne özgün katkılar sağlamak, ülkenin öncelikli alanlarında araştırmalar yaparak teknoloji üretimine ve dolayısıyla rekabet gücüne katkıda bulunmak ve bölgenin ve ülkenin sosyo-ekonomik ve kültürel gelişimine katkıda bulunmayı amaçlanmaktadır. Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (BAP) bu hedeflere erişebilmek için bütçe kaynaklarını, etkin ve verimli bir biçimde kullanmaktadır.

 

Üniversitemiz stratejik planı ve ülkemizin bilim ve teknolojideki öncelikli ihtiyaçları doğrultusunda, BAP Komisyonu tarafından belirlenen BAP08-Öncelikli Alanlar Araştırma Projesi, BAP08-2021-1 Çağrısı ve ‘Doğu Karadeniz Özelinde Tarım Makineleri’ başlığı ile toplam 694 bin lira ile desteklenen projeler:

 

KARADENİZ BÖLGESİNDE YETİŞEN ÜRÜNLERİN DOĞAL KURUTMA ŞARTLARINI SAĞLAYAN YENİLENEBİLİR ENERJİ DESTEKLİ KURUTMA SİSTEMİ TASARIMI

 

Karadeniz Bölgesi’nde yetişen gıda ürünlerinin doğal kurutma koşullarında karşılaşılan güçlüklerin giderilmesi kapsamında üreticiye yenilenebilir enerji destekli ergonomik bir kurutma sisteminin tasarımı bir gerekliliktir. Karadeniz Bölgesi’nde birçok ürün, havanın nemli olmasından dolayı gıda pazarına girmekte zorlanmaktadır. Proje ile ısı pompalarında görülen olumsuzluklar, yeni ve farklı bir yöntemle elemine edilecektir. Güneşli günlerde, güneş ışınları kurutma havasını ısıtmada direk kullanılırken termoelektrik elemanlarda oluşan atık ısı da kurutma sürecinde kurutma havasının ısıtılmasında kullanılacaktır. Bu durum, gece kurutma sürecinin sürmesine ve kurutma hızının sürekliliğine neden olacak ve ürünün kurutma sürecinde, gece atmosferden nem alma durumu önlenecektir. Kurutma havası şartlandırılmasında, termoelektrik sistemindeki soğutucu kütleler kurutma havasının özgül nemini, ısınmış kütleler de havanın bağıl neminin düşürülmesinde etkili olacaktır. Hedef, doğal kurutma şartlarına yakın düşük maliyetli, ergonomik ve yenilenebilir enerji destekli, yerli bir kurutma ve saklama serender tipi ortam yaratan kabin üretimi olmakla birlikte projenin maliyeti 291 bin liradır.

 

KIZIL ÖTESİ YÖNTEMLE ÇALIŞAN FINDIK KURUTMA MAKİNESİ

 

Kızıl ötesi ışınlar ile yapılan kurutmanın yiyeceklerin kalitesini ve kuruma hızını arttırma özelliğinden faydalanan bir Fındık Kurutma Makinesi gerçekleştirilecektir. Fındık kurutma işleminde; kurutma sıcaklığını, kaliteyi ve süreyi en fazla etkileyen unsur fındık kabuğunun difüzyonu engelleyerek iç fındık ile kabuk arasında yüksek sıcaklık ve yüksek basınç oluşmasına sebep olmasıdır. Geleneksel sıcak havalı kurutma sistemlerinde ısı, kabuktan içe doğru iletilmekte bu sebeple kabuk daha önce kurumaktadır. Kabuğun kuruması, difüzyonu azaltarak fındık içinin kurumasını zorlaştırmaktadır. Bu nedenle geleneksel sıcak havalı kurutma teknikleri verimli değildir. Kızıl ötesi ışınların, 2 ile 5 milimetre arasındaki derinliklere nüfuz etme özelliği sayesinde fındık kurutma işlemi, fındık içinden dışına doğru gerçekleştirilebilir. Bunun sonucu olarak da fındık kurutma süresi azalırken kurutulan iç fındığın besin değerleri korunabilir. Kızıl ötesi ısıtma yöntemi kullanarak iç fındığın nem oranının en fazla 15 saat içerisinde yüzde 6 seviyesine düşürülmesi hedeflenmekte olup projenin maliyeti 275 bin liradır.

 

FINDIK TOPLAMA MAKİNESİ TASARIMI VE PROTOTİP ÜRETİMİ

 

Fındık hasadı sürecinde; kullanımı kolay, pratik ve ergonomik, arazi koşullarına uygun, kompakt bir vakum sistemli Fındık Toplama Makinesi tasarım ve prototip imali hedeflenmektedir. Bu sayede, engebeli fındık arazilerinde ve düz arazilerde toplanan fındık çotanakları ile birlikte istenmeyen taş toprak vs. yabancı cisimlerin hasat verimini olumsuz etkileri ortadan kaldırılarak her bir fındık üreticisinin alım gücünü zorlamadan kullanabileceği, hasat sezonunda fındık toplama işlemini uygun zamanda gerçekleştirebileceği vakumlu bir Fındık Toplama Makinesi amaçlanmakta olup projenin maliyeti 128 bin liradır.

 

KTÜ’nün BAP08-2021-1 Çağrısı kapsamında geliştirilmesi planlanan teknoloji ve makineler ile bölgesel tarımın vazgeçilmez girdilerinden ve ülke ekonomisinin önemli üretim alanlarından birisi olan çay/fındık toplama ve kurutma konularında, tarımsal mekanizasyona gerekli önemin ve desteğin sağlanması ve bu sayede üretim ve verimliliğin artırılması hedeflenmektedir.”