Aralık Ayında Üretici ile Market Fiyatlarındaki Değişim

Aralık Ayında Üretici ile Market Fiyatlarındaki Değişim

Aralık Ayında Üretici ile Market Fiyatlarındaki Değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2023 yılında ve Aralık ayında üretici ile market arasındaki fiyat farklılıklarını ve girdi fiyatlarındaki değişimleri değerlendirdi. Bayraktar'ın yaptığı açıklamaya göre, 2023 yılı Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre markette takip edilen 41 ürünün tamamında fiyat artışı yaşandı.

Fiyatı en fazla artan ürün, yüzde 156,3'lük bir artışla kabak oldu. Kabaktaki fiyat artışını sırasıyla yüzde 152,5 ile yeşil soğan, yüzde 146,4 ile maydanoz, yüzde 141,9 ile zeytinyağı ve yüzde 138,5 ile patlıcan takip etti.

Üretici fiyatlarına baktığımızda, artan üretim maliyetlerinin etkisiyle genel olarak fiyat artışları görüldü. Artan girdi fiyatları, işçilik, taşıma, ambalajlama, depolama ücretleri üretici fiyatlarına yansıdı. Üretimi azalan ürünler arasında kabak, zeytinyağı, elma, salatalık, sivri biber ve kuru üzüm yer alırken, narenciye ve kuru soğan gibi ürünlerde fiyatlar düştü.

Aralık ayında üreticide takip edilen 33 ürünün 29'unda fiyat artışı yaşanırken, 4 üründe fiyat düşüşü görüldü. En fazla fiyat artışı yüzde 365,9 ile kabakta görüldü. Kabaktaki fiyat artışını sırasıyla yüzde 263,1 ile zeytinyağı, yüzde 200 ile elma, yüzde 159 ile salatalık, yüzde 152,2 ile sivri biber izledi.

Narenciye üretiminde yüzde 67,5'lik bir artış görüldü. Ancak, mandalina, limon, portakal ve kuru soğanda üretici fiyatlarında düşüş yaşandı.

Market fiyatlarında da Aralık ayında 42 üründen 30'unda fiyat artışı, 12'sinde ise fiyat azalışı görüldü. Patlıcan yüzde 54,5 ile en fazla fiyat artışı yaşanan ürün oldu. Mısırözü yağı ise yüzde 16'lık bir fiyat düşüşü ile en çok azalan ürün oldu.

Üretici fiyatlarında takip edilen 34 üründen 23'ünde fiyat artışı, 3'ünde fiyat düşüşü görüldü. En fazla fiyat düşüşü yüzde 20,5 ile beyaz lahanada yaşandı, en fazla fiyat artışı ise yüzde 58,5 ile marulda görüldü.

Aralık ayında aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlere de değinen Bayraktar, gübre, yem, elektrik, zirai ilaç gibi girdilerde üreticilere makul fiyatlar sağlanması gerektiğini belirtti. Mazot fiyatlarında son bir ayda yüzde 1,1'lik bir azalma yaşanırken, son bir yıla göre yüzde 69,6 oranında bir artış gözlendi. Elektrik fiyatları son bir yılda yüzde 2,9 artarken, zirai ilaç fiyatlarındaki artış yüzde 64,3 oldu.

Bayraktar, tarımsal üretimde sürdürülebilirliği sağlamak, üreticileri ve tüketicileri memnun edecek fiyatları elde etmek için devlet müdahalesinin ve düzenlemelerin önemli olduğunu vurgulayarak, çiftçilerin desteklenmesi ve tarım sektöründeki dengesizliklerin giderilmesi gerektiğini ifade etti.