210 bin kişi aşılandı

210 bin kişi aşılandı

210 bin kişi aşılandı

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, “Giresun’a gelen aşı miktarı 222 bin 574 doz olup stoklarda 15 bin 230 doz aşı bulunmaktadır. Bu zamana kadar iki dozda toplam uygulanan aşı sayısı 207 bin 344 olup hedef nüfus sayısı 171 bin 699 kişidir. En az 1 doz aşılanan hedef nüfus oranı yüzde 72,7 olup ikinci doz aşısı tamamlanan kişi oranı ise yüzde 54,7’dir” açıklamasında bulundu.

 

Vali Ünlü, İl Pandemi Kurulu toplantısına başkanlık ederek, denetimler kapsamındaki çalışmaları değerlendirdi.

 

Covid–19 pandemisi ile mücadele kapsamında kısmi ve tam kapanma döneminde görülen vaka sayısı, hastane, poliklinik, servis ve yoğun bakım doluluk oranındaki düşmenin sürdürülebilmesi için denetim ve kurallara uyulmasının önemli olduğunu kaydeden Vali Ünlü, “Tam kapanma ve Ramazan Bayramı tatili sürecinde Covid-19 aşı hizmetlerinin aksatılmadan yürütülmesi, ilimize gelen vatandaşlarımıza kontrol noktalarında HES kodu sorgulamasının yapılması, tam kapanma ve Ramazan Bayramı tatili sürecinde vakaların filyasyon ve izolasyon takiplerinin daha hassas ve dikkatli yapılması, Ramazan Bayramı tatili döneminde mezarlık ziyaretleri ile aile, akraba ve komşular arası bayramlaşma alışkanlıklarının yapılacak uyarı ve anonslarla kontrol edilmesi denetimlerde önceliğimiz olacak” dedi.

 

“YARDIMA MUHTAÇ, FAKR-U ZARURET İÇERİSİNDE KİMSESİZ VATANDAŞLARDAN BİZLERİ HABERDAR EDİN”

 

Tam kapanma döneminde, özellikle kimsesiz ve yardıma muhtaç vatandaşların mağduriyet yaşamaması için gerekli tüm tedbirlerin alındığını vurgulayan Vali Ünlü, vefa sosyal destek gurupları tarafından vatandaşların ihtiyaçlarının giderildiğini belirtti.

 

Mahalle ve köylerdeki din görevlilerinin, öğretmenlerin, muhtarların ve diğer kamu görevlilerinin bulundukları bölgelerde yardıma muhtaç, fakr-u zaruret içerisinde kimsesiz vatandaşlardan haberdar olmaları gerektiğini ifade eden Vali Ünlü, bu gibi vatandaşların durumları ile ilgili vakit kaybedilmeden valilik ve kaymakamlıklara bilgi verilmesini, ilgili birimlerin haberdar edilmesi gerektiğini kaydetti.

 

“RAMAZAN BAYRAMINI EVLERİMİZDE GEÇİRELİM”

 

Vali Ünlü, Ramazan Bayramı münasebetiyle ev ziyaretlerinin ertelenmesini, bayram sonrasında kısıtlamasız günlere hep birlikte ulaşmak için de mezarlık ziyaretlerinin yetkililerin belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmesinin önemini vurguladı.

 

Vali Ünlü’nün açıklamasının ardından, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Covid-19 pandemisi ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında kurul üyelerine bilgi sunuldu.

 

FİLYASYON ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA 86 BİN 889 KİŞİ İZLENDİ

 

Giresun’da temaslıları taramak ve filyasyon yapmak üzere 69‘u doktorlu olmak üzere toplam 210 ekip bulunuyor. Filyasyon ekiplerince izolasyonda olması gerektiği halde adresinde bulunmayan veya karantina kararına uymadığı tespit edilen kişiler izolasyon süresi bitene kadar Seyyid Vakkas KYK Yurdu’na yerleştirilmekte. Bu zamana kadar izolasyonu ihlal eden 45’i vaka 129’u temaslı olmak üzere 174 kişi yurda alınırken, sığınma talebi olan 155 kişi de izolasyon sürecini geçirmek üzere yurda kabul edildi. Halen yurtta ihlal nedeniyle 2, sığınma talebiyle 1 kişi olmak üzere toplam 3 kişi bulunmakta olup ihlaller nedeniyle bugüne kadar toplam 548 bin 100 lira idari para cezası uygulandı.

 

Bugüne kadar; temaslı, il dışı, yurtdışı, taburcu, olası vaka, pozitif vaka kapsamında 86 bin 889 kişi filyasyon ekipleri ve aile hekimleri tarafından izlendi. Temaslı filyasyon oranı yüzde 99,9 olup vaka filyasyon süresi 6 saat, ortalama filyasyon süresi 12 saattir.

 

EVDE İZLEM KAPSAMINDA 58 BİN 795 KİŞİDEN EVDE NUMUNE ALINDI

 

2020 Ağustos ayından itibaren evde izlemde olan temaslılardan semptom gelişen kişilerden ve 65 yaş üstü ile komorbid hastalığı olanlardan salgının daha etkin yönetimi için İSM/TSM filyasyon ekipleri tarafından yerinde numune alınmaktadır. Bu güne kadar 58 bin 795 kişiden evinde numune alınmıştır. Tanı konan vakalardan hastane yatışı gerek görülmeyenlere doktorlu filyasyon ekiplerince evde tedavi başlanmaktadır. Şu an evde bin 617 vaka aktif olarak takip edilmektedir. Vaka ve temaslıları 10 gün boyunca aile hekimleri ve İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri İzlem Merkezleri Ekiplerince aranıp tedavileri ve semptomları takip edilmektedir. Şimdiye kadar evde tedavi başlanan 5 bin 768 vakaya hidroksiklorokin, 33 bin 850 vakaya da favipiravir verilmiştir.

 

ÇAĞRI MERKEZİNE GELEN 8 BİN 100 ÇAĞRI ÇÖZÜMLENDİ

 

Covid-19 Çağrı Merkezi saat 08.00-23.00 arası hizmet vermektedir. Çağrı karşılayan 20 operatör günlük görev yapmaktadır. Çağrı merkezine 5 Mayısta gelen 32 çağrı karşılanmıştır. Günlük 187 yarı zamanlı operatörde Covid-19 hastaları ve temaslıları aranmaktadır. 5 Mayısta bin 610 hasta ve temaslı aranmıştır. Bugüne kadar çağrı merkezine gelen toplam 8 bin 100 çağrı çözümlenmiş, aynı zamanda toplam 258 bin 876 vaka ve temaslı araması yapılmıştır.

 

HASTANELERDE YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 42,4

 

Giresun’da toplam yatak sayısının yüzde 42,4’ü, toplam pandemi yatak sayısının yüzde 43,2’si, toplam yoğun bakım yatak sayısının yüzde 59,4’ü, toplam pandemi yoğun bakım yatak sayısının yüzde 52,8’i, toplam ventilatör sayısının yüzde 36,1’i ve toplam pandemi ventilatör sayısının yüzde 26’sı dolu bulunmaktadır.

 

HEDEF NÜFUSUN YÜZDE 72,7’Sİ AŞILANDI

 

Giresun’a gelen aşı miktarı 222 bin 574 doz olup stoklarda 15 bin 230 doz aşı bulunmaktadır. Bu zamana kadar iki dozda toplam uygulanan aşı sayısı 207 bin 344 olup hedef nüfus sayısı 171 bin 699 kişidir. En az 1 doz aşılanan hedef nüfus oranı yüzde 72,7 olup ikinci doz aşısı tamamlanan kişi oranı ise yüzde 54,7’dir.