Yaylacılar elektrik istiyor

Yaylacılar elektrik istiyor

Yaylacılar elektrik istiyor

 

Dereli Tepeköy Kalkındırma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Kesim Kırkaya, “Her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizde bugün halen yaylacılık yapan bir vatandaş gece ilkel gaz lambaları ile evini aydınlatıyor. Buzdolabı kullanamadığı için gerekli yiyecek ve erzaklarını günübirlik tüketecek kadar almak zorunda kalıyor. 2022 yılında halen yaylalarımızda elektriğin olmadığını ve siyasilerin verdikleri sözleri tutarak elektriğin yaylalarımıza gelmesi için gerekli çalışmaları yapmalarıdır” dedi.

 

Kırkaya, Sarıyakup Köyü Doğal Güzellikleri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hebib Yılmaz, Kızıltaş Köyü Turizm Kalkındırma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Metin Çoban ve köylülerle birlikte Çoruh EDAŞ Giresun İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı.

 

Yaylalarına yıllardır bekledikleri enerji hatlarının gelmemesi ve yıllardır oluşan bu mağduriyetin ortadan kalkmaması nedeniyle açıklama yapmak zorunda kaldıklarını aktaran Kırkaya, şehir merkezinden yaklaşık 80 kilometre uzakta bulunan Baybahan Yaylası, Aşlama (Sağrakgöl) Yaylası ve Sarıçiçek Yaylalarının bugün halen elektriksiz olduğunu hatırlattı.

 

Köylerde yaşayanların yaz mevsimi geldiğinde tamamen yaylalara taşınarak yaklaşık 4-5 ay boyunca yaşamlarını burada devam ettirdiklerini kaydeden Kırkaya, “Kimi hayvancılık yapıyor, kimi ise tarla işleri ile uğraşıp hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Yayla ve köylerimizde mevcut ikamet edenlerin yanı sıra yaz mevsimi geldiğinde gurbetçiler ile nüfus ta artışlar meydana geliyor. Yaylalarımızın elektriksiz olmasından dolayı da birçok sorun ve sıkıntılarda beraberinde geliyor” diye konuştu.

 

“BİZ ÇOK ŞEY İSTEMİYORUZ, SADECE ELEKTRİK İSTİYORUZ”

 

Kırkaya, her geçen gün büyüyen ve gelişen ülkemizde bugün halen yaylacılık yapan bir vatandaşın gece ilkel gaz lambaları ile evini aydınlattığını ifade ederek, şöyle devam etti:

 

“Buzdolabı kullanamadığı için gerekli yiyecek ve erzaklarını günübirlik tüketecek kadar almak zorunda kalıyor. Akşam televizyonunu açıp ta haberleri izleyemiyor. En kötüsü de artık hayatın vazgeçilmez bir parçası olan ve iletişim için olmazsa olmazlardan birisi olan telefonlarını bile şarj edemiyorlar.

 

Bir nebze durumu iyi olan vatandaşımız iyi kötü bir güneş enerjisi veya da jeneratör alıp kuruyor, azda olsa ihtiyacını gideriyor. İmkanı olmayan vatandaşımız ne yapmalı bu durum karşısında.

 

Bizler yetkililerden çok şey istemiyoruz. Öyle afaki istek ve taleplerimizde yok zaten. İsteğimiz 2022 yılında halan yaylalarımızda elektriğin olmadığını ve siyasilerin verdikleri sözleri tutarak elektriğin yaylalarımıza gelmesi için gerekli çalışmaları yapmalarıdır.”

 

“HES ÇOK AMA BİZ YAYLALARDA ELEKTRİKSİZ YAŞIYORUZ”

 

Kesim Kırkaya, bölgede çok sayıda HES santrallerinin bulunmasına rağmen, yaylalarında halen elektriksiz bir yaşamın devam ettiğini, bunun da üzücü bir durum olduğuna dikkat çekerek, şu çağrıyı yaptı:

 

“Bölgemizde bulunan HES santralleri yaylalarımızdan sadece 3-5 kilometre uzaklıkta. Elektrik bizim yaylalarımızdan ve köylerimizden akan derelerden üretilirken, biz neden yararlanamıyoruz. HES’lere giden enerji nakil hatları bizim yaylalarımızdan, obalarımızın ortasından kısacası gözümüzün önünden geçerken bizlerin bundan yararlanamaması oldukça trajikomik bir durum. AKSA’ya yıllardır bu haklı talebimizi bildirmemize ve ilgili yerlere gerekli dilekçelerimizi vermemize rağmen sesimizi duyuramıyoruz. Ancak ilimizin birçok yaylasında elektrik olduğunu da gözlemliyoruz ve bizim yaylalarımız da ne için elektrik olmadığının da cevabını yetkililerden bekliyoruz.

 

Diğer bir konuya da değinecek olursak; köylerimize ilk elektrik 1986 yılında geldi. Elektrik direkleri, enerji hatları ve trafoların bazıları eski. Bunlar artık tehlike saçar hale geldi. Alt yapının yetersiz olmasından dolayı da sıkça kesintiler meydana geliyor. Bunların da biran önce çözüme kavuşmasını cani gönülden istiyoruz.

 

“FESTİVALLERİMİZ KARANLIKTA YAPILIYOR”

 

Son olarak bölgemizin kültür ve turizmi için büyük katkı ve emek verilerek yapılan ve bu yılda 24 Temmuz 2022 Pazar günü 22’ncisi düzenlenecek olan Sağrakgöl Yayla Festivali ilk başladığı günden bu yana elektriksiz ve karanlıkta yapıldı. Ve bugünde gelinen noktada yine bir festival elektriksiz bir şekilde karanlıkta yapılmaya devam edecek.

 

Biz burada elektrik sorunu yaşayan birçok yaylanın da sesi olduğumuza inanıyoruz ve sorunumuzun çözülmesi için devlet büyüklerimizden, siyasilerimizden, bürokrasimizden ve ilgili elektrik şirketinden müjdeli haberler bekliyoruz.”