Üniversite öğrencilerine iklim değişikliği anlatıldı

Üniversite öğrencilerine iklim değişikliği anlatıldı

Üniversite öğrencilerine iklim değişikliği anlatıldı

 

 

Giresun Üniversetesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Öztürk’ün yürütücülüğünü yaptığı TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği Programı kapsamında desteklenen “Üniversite Öğrencilerine Yönelik Farklı Boyutlarıyla İklim Değişikliği Eğitimi” başlıklı TÜBİTAK eğitim projesi gerçekleştirildi.

 

Güre Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen eğitimde Türkiye’nin faklı il ve üniversitelerinden gelen öğrencilere yönelik iklim değişikliği eğitimi verildi.

 

Proje yürütücüsü Öztürk, eğitimle ilgili yaptığı değerlendirmede, “Hayata geçirdiğimiz bu proje ile TÜBİTAK 2237-A Programı kapsamında destek alınmış ve katılımcıları iklim değişikliği hakkında bilgilendirmek hedeflenmiştir. Katılımcıların iklim değişikliği konusunda üst düzey bir bilinç seviyesine ulaşmalarını sağlamak, temel iklim bilgisi, iklim değişikliği-hukuk, iklim değişikliği-tarım gibi farklı alanların birbiriyle etkileşimini kapsayan temalarla farklı disiplinlerin etkileşimini içeren bir eğitim sunmak amaçlanmıştır. Etkinlik sürecinde katılımcılara iklim değişikliğinin bilimsel tanımı, tarım, ormanların önemi, hukuk, biyoteknoloji, sosyal etki, eğitim gibi farklı boyutlarını ele alan dersler oluşturulmuş ve alan uzmanları davet edilmiştir” diyerek, eğitimlerde işlenen konuları da şöyle belirtti:

 

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN YARATTIĞI SOSYAL ETKİ

 

“Eğitmen olarak projemize katılarak gençlerle bir araya gelen Hacettepe Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sinan Erten hocamız toprak, atıklar ve biyoçeşitliliğin doğal denge için önemini anlatırken, Prof. Dr. Nuray Ekşi iklim değişikliğinin hukuki boyutu, milletlerarası anlaşmalar ve örnek davalar konusunda bilgiler sundu. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şükran Güldalı hocamız drama yöntemini de kullanarak iklim değişikliğinin yarattığı sosyal etkiyi işledi. Sonunda yaptırdığı mindfulness çalışması ise tüm haftanın yorgunluğunu attırır nitelikteydi.

 

TARIM VE SULAMA KONUSU DİKKAT ÇEKTİ

 

Ayrıca ülkemizin geleceği açısından iklim konusunda en çok üzerinde durulması gereken konu başlıklarından biri tarım ve sulama konusunda çalışan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Gör. Esin Hazneci hocamız anlattıkları ve verdiği güncel örnekler gençlere bu konuda ufuk açacak ve teşvik edecek niteliktedir. Ek olarak tüm dünyayı ilgilendiren bu hayati konunun elbette en önemli ayağı eğitimdir. Alacağımız her önlem gelecek nesillerin yetiştirilmesini elzem kılmaktadır. Bu noktada Bahçeşehir Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan oluşturdukları ve MEB’e sundukları çevre, sürdürülebilirlik ve iklim değişikliği odaklı eğitim programının içeriği ve hedefleri hakkında bilgiler sundu. Hocamızın verdiği eğitimi mevcut konjonktürde eğitimi yönlendirmek adına değerli buluyorum.

 

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA İÇİN BİRLİKTELİK

 

Süreç sonunda katılımcıların iklim değişikliği konusunda bilgi, tutum ve davranış değişiklikleri sağlanarak iklim krizine karşı mücadele eden bireyler olmaları ve bu bireylerin birleşerek yaşanabilir bir dünya için topyekün birliktelik sağlanması istenmiştir. Geldiğimiz nihai noktada bu amaçlarımıza ulaşıldığını mutlulukla görmekteyiz.”

 

Giresun Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Dr. Güven Özdem, Dr. Öğr. Üyesi Mithat Çiçek, Doç. Dr. Funda Hasançebi projeye düzenleme kurulu üyesi olarak katıldığı ayrıca Doç. Dr. Funda Hasançebi yenilenebilir enerji konusunda, Öğr. Gör. Şafak Esra Aslan ise biyoteknolojiye ülkeden ve dünyadan bakış konusu ile eğitmen olarak katkı sunduğu belirtildi. Projeye yerelden ise Orman Yük. Müh. Sema Çakmak eğitmen olarak eşlik etti.