Tığlı’dan “Doğankent risk altında” iddiası

Tığlı’dan “Doğankent risk altında” iddiası

Tığlı’dan “Doğankent risk altında” iddiası

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı, Doğankent’te Aslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) karşısında Süttaşı heyelan bölgesinin bulunduğunu ifade ederek, “Baraj su seviyesinin yükselmesi durumunda 1 milyon 796 bin 336 metreküplük heyelan kütlesi topuğunun 10-15 metre su altında kalmasıyla birlikte büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalınacağını öngörememek tam da bu iktidarın afetlere olan bakışını göstermektedir” dedi.

 

Tığlı, ani ve aşırı yağışlar sonucu oluşan taşkınlar nedeniyle sürekli risk altında olan Giresun için başka bir tehlikeyi meclis gündemine getirdi.

 

Doğankent ve Tirebolu ilçesi sınırları içerisinde yer alan Harşit Çayı üzerinde kurulu bulunan Aslancık Barajı ve Doğankent HES inşasına 2010 yılında başlanıp 2014 yılında devreye alındığını hatırlatan Tığlı, Giresun’un en büyük, ülkenin 150’nci enerji santrali olan tesisin, ülke genelindeki HES’ler arasında ise 62’nci sırada yer aldığını belirtti.

 

Tığlı, Doğankent’te Aslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı (HES) karşısında Süttaşı heyelan bölgesinin bulunduğuna dikkat çekerek, “Baraj su seviyesinin yükselmesi durumunda 1 milyon 796 bin 336 metreküplük heyelan kütlesi topuğunun 10-15 metre su altında kalmasıyla birlikte büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalınacağını öngörememek tam da bu iktidarın afetlere olan bakışını göstermektedir” ifadesinde bulundu.

 

22 Ağustos’ta yaşanan afette en çok hasara maruz kalan ilçelerden birinin Doğankent olduğuna değinen Tığlı, “Doğankent’te yapılan afet konutları tam da bu heyelan kütlesinin karşısında inşa ediliyor. Olası bir heyelanda tüm bu konutlar, Aslancık Barajı, Doğankent HES, birçok mahalle, onlarca köy ve Doğankent ilçesi çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalacaktır. Acaba bu bölgenin bu kadar hassas olduğunu bakanlık ve bakan biliyor mu, ne kadar bilgi sahibi, konuyla ilgili ne düşünüyor, sorularıma nasıl cevap verecek çok merak ediyorum” diye belirtti.

 

“SÜTTAŞI HEYELANI BÜYÜK TEHLİKE”

 

CHP’li Necati Tığlı, “Yapılan araştırmalarda, HES’lerde baraj rezervuarında yükselen su seviyesinin heyelanlar meydana getirdiği bilinmektedir. Milyonlarca metreküplük kütlenin kopması, rezervuar alanında büyük bir etki yaratacak ve ortaya çıkan dalga sel ve su taşkınlarına sebep olabilecektir. Dünyada bu sebeple yaşanmış çok acı deneyimler var. Henüz yapım aşamasında dahi, su içindeki ve çevresindeki ekosistemi tahrip ettiği, heyelan, sel ve erozyon riskini artıracağı ifade edilen Aslancık Barajı’nın, çevresel etkileri ve yarattığı olası tehditlere yönelik birçok bilimsel çalışma mevcuttur. Yani afete ve tehlikelere açık bu bölgede ne yazık ki kaderimizle baş başayız. Yeni bir afetle karşı karşıya kalmamak için bakanlık ne gerekiyorsa derhal harekete geçmeli ve Doğankent Süttaşı heyelan bölgesi ve barındırdığı riskleri ortadan kaldırmak için eylem planı yapmalıdır” dedi.

 

1990 yılı Haziran ayında Doğankent’te yaşanan sel felaketinde birçok köprünün yıkıldığını, Doğankent Lisesi ve ilkokulunun sel suları ve oluşan heyelanla harap olduğunu, Sadaklı mahallesinin hasar gördüğünü hatırlatan Tığlı, “22 Ağustos 2020’de yaşanan afete de değinerek, en çok hasar gören yerleşim yerlerinin Doğankent ve köylerimiz olduğu unutulmamalı, yan derelerden, onların kollarından, yamaçlardan gelen ani ve yüksek miktarda ki selin yaşattığı acılar ortadayken, bahsi geçen heyelan tehdidinin ve getireceği sonucun baraja ve yerleşim yerlerine etkileri mutlaka şimdiden değerlendirilmelidir” vurgusunu yaptı.

 

“YERLEŞİM BİRİMLERİNİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN TEDBİR ALINDI MI?”

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye yönelttiği sorular şu şekilde:

 

“Bahsedilen tehlikeye ilişkin Bakanlığınız, DSİ hangi bilgi ve raporlara sahiptir? Meydana gelebilecek olumsuz sonuçların heyelan kütlesinin fiziksel özellikleri ve heyelan riski konusunda çalışma yapılmış mıdır?

 

Olası risk karşısından başta Doğankent İlçesi, Aslancık Barajı gövdesi, Doğankent HES ve Tirebolu ilçesi istikametinde yer alan dağınık yerleşim birimlerinin zarar görmemesi için bir tedbir alınmış mıdır?

 

Olası heyelan sonucu meydana gelecek dalga ve su kütlesinin karşı kıyıda yer alan Doğankent İlçesine ilerleme hızı ve miktarı, Aslancık Barajı gövdesine ilerleme hızı ve miktarı ve buralara etkileri hesaplanmış mıdır? Bu tehlike karşısında bugüne kadar Bakanlığınız ve diğer Bakanlıklar ilgili kurum ve kuruluşlar hangi hazırlıkları yapmıştır? Bu kapsamda hızla alınması gerekli tedbirler nelerdir?”