Tığlı: Maden ocağı tüm vadiyi etkileyecek

Tığlı: Maden ocağı tüm vadiyi etkileyecek

Tığlı: Maden ocağı tüm vadiyi etkileyecek

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı’nın Dereli ilçesinde vatandaşları tedirgin eden yeni bir çinko-bakır maden ocağı kurulmasına ilişkin sorularına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’dan yanıt geldi. Tığlı’nın konuya ilişkin soru önergesine Bakan Kurum “ÇED sürecine ilişkin proje hakkında kamu kurumlarının görüşlerinin alınması aşamasında” şeklinde yanıt verdi.

 

Tığlı, yaptığı açıklamada, Dereli’de geniş bir havzada 5-6 köyü kaplayan bir alanda yeni bir çinko - bakır madeni ocağı faaliyeti yürütülmesinin Aksu havzasında yer alan ormanlardan derelere, içme suyundan fındık bahçelerine kadar tüm vadiyi, canlıları ve insan yaşamını etkileyeceğine dikkat çekerek, bölgede yaşayan halka sosyolojik ve kültürel açıdan etkilerinin araştırılmadan bu kararların alınmasının yanlış olduğunu vurguladı.

 

Milletvekili Tığlı’ya Bakan Murat Kurum tarafından yazılı olarak verilen yanıtta şun ifadeler yer aldı:

 

“Dereli ilçesi, Eğrianbar, Bahçeli, Yıldız, Meşeliyatak ve Yeşiltepe köyleri arazisi üzerinde yeni bir çinko-bakır maden ocağı (20060782 Ruhsat Numaralı IV. Grup Maden Ocağı) kurulması projesine ilişkin olarak projenin konusu, türü ve proje için belirlenen yerin özellikleri dikkate alınarak, projeye ait dosyanın, proje kapsamında hazırlanacak olan her türlü bilgi ve dokümanın incelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) başvuru dosyasındaki bilgiler de göz önünde bulundurularak ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi Kapsamında; Giresun Valiliğinin (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü) 16.12.2021 tarihli yazısına istinaden Dereli Kaymakamlığı, Dereli Belediye Başkanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) 22. Bölge Müdürlüğü, Giresun Orman Bölge Müdürlüğü, Giresun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Giresun İl Özel İdaresi, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Giresun İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü, Giresun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü İmar ve Planlamadan Sorumlu Şube Müdürlüğü ve Tabiat Varlıklarını Koruma İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü kurum/kuruluş görüş ve düşüncelerinin yazılı olarak gönderilmesi ve e-ÇED sistemine yüklenmesi istenmiştir. ÇED süreci, proje hakkında kamu kurumlarının görüşlerinin alınması aşamasındadır.

 

‘ÇED Gerekli Değildir Kararı’ bir projenin başlaması için gerekli tek koşul değildir. Söz konusu karar proje tanıtım dosyalarında belirtilen koşulların sağlanması koşuluyla verilen bir karardır. Diğer kurum ve kuruluşların kendi mevzuatları açısından uygun bulması halinde projeler hayata geçmektedir. ÇED henüz başlamamış bir projenin olası etkilerinin ve bunlara karşı alınacak önlemlerin belirtildiği ve buna göre taahhütlerin alındığı ve sonrasında inşaat ve işletme aşamasında denetimlerin yapıldığı ve gerekli görüldüğü hallerde ek taahhütlerin ve önlemlerin istendiği bir süreçtir.”

 

Milletvekili Tığlı’nın “Maden ocağından ne kadar tarım alanı ne kadar makilik ve meşelik alan, ne kadar ormanlık alanı zarar görecek araştırdınız mı, ortaya çıkan sonuç nedir” sorusuna da Bakan Kurum, “Proje kapsamında kullanılması planlanan tarım arazileri konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan bilgi alınmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir” şeklinde yanıt verdi.