Tığlı, fındığa 35 lira istedi!

Tığlı, fındığa 35 lira istedi!

Tığlı, fındığa 35 lira istedi!

 

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Üreticinin yüzünün gülmesi ve zarar etmemesi için fındığa 35 lira taban fiyat desteği sağlanmasını istiyoruz” dedi, alımları da TMO yerine Fiskobirlik’in yapmasını önerdi.

 

Tığlı, Türkiye'nin en önemli tarımsal ihraç ürünü olan fındığın, milyonlarca vatandaş için gelir kapısı olurken ülke ekonomisine verdiği katkı ile de devlet tarafından teşvik edilmesi, desteklenmesi gereken stratejik bir ürün olduğuna dikkat çekti.

 

Her geçen gün artan tarımsal girdi maliyetlerinin fındık üreticisini borçlanarak üretim yapmaya, zarar etmesine ya da üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirten Tığlı, “Tarımsal girdi fiyatları artarken üretilen ürün fiyatlarının aynı oranda artmadığını her fırsatta söylüyoruz. Mesela 2021 yılı Mart ayı gübre fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 60 civarında arttığı görülüyor. Döviz her yükseldiğinde üretim girdileri de maliyetlerde yükseliyor. Buna rağmen, çiftçiye doğrudan bir destek yapılmıyor” dedi ve ekledi:

 

“FINDIK ÜRETİCİSİ PARA KAZANAMIYOR”

 

Karadeniz’deki üreticiler için fındığın başka bir alternatifi yoktur. Üreticilere verilen yetersiz miktardaki desteğin üretimi ve üreticiyi koruyan yeni fındık politikaları ile düzenlenmesi gerekmektedir. Üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki makas daraltılmalı ve üretici desteklenmelidir. Yapılan küçük ve dolaylı desteklerin artırılması, arazi mülkiyetinin esas alındığı destekler yerine üretimin esas alındığı modellere yönelinmesi ve yaşanılan bürokratik zorlukların kaldırılması gerekir. Bunlar yapılmadığı için üretici sayısı günden güne azalmaktadır. Fındık fiyatları serbest piyasa koşulları yerine birkaç uluslararası firma tarafından belirlediği sürece dünyanın en büyük fındık üreten ülkesi olmaktan çıkıp belki de yakın bir gelecekte üretemez hale geleceğiz.”

 

“ÜRETİCİ 27 LİRA DEĞİL 35 LİRA BEKLİYOR”

 

CHP’li Tığlı, son günlerde üreticinin 22 lira 50 kuruş olan fiyatın 27 liraya çıkarılmasını beklediği yönünde haberlerin çıktığını da anımsatarak, “Yıllardır fındık için doğru düzgün destek vermeyen iktidarın bununla övünmesi ve bunu da bir marifet gibi anlatması bir o kadar komiktir. Biz; Cumhuriyet Halk Partisi olarak, burada kaybedenin yalnızca üreticimiz olmadığını, üretici kaybettiği sürece, piyasanın da adım adım şirketlere teslim edileceğini ve bunun sonucunda da kaybedenin ülke olacağını hep söyledik. Bunların yaşanmaması, üreticinin yüzünün gülmesi ve zarar etmemesi için fındığa 35 lira taban fiyat desteği sağlanmasını istiyoruz. İktidarın, ihtiyacın kadar ürünü pazara indir, fiyat artacak telkinleri komik olmaktan öteye gitmemektedir” diye belirtti.

 

“ALIMLARI TMO YERİNE FİSKOBİRLİK YAPSIN”

 

Fındık alımlarını TMO yerine Fiskobirlik’in de almasını öneren Necati Tığlı, şunları kaydetti:

 

“AKP iktidarını, üreticinin kazanacağı bir süreci destekleyecek bir tutum almaya davet ederek 35 lira altında bir fiyatın, ülke ekonomisi, fındık üretimimiz ve çiftçimiz için katlanılamaz olacağını ifade etmek istiyorum. Gerek döviz kurunda meydana gelen artış, gerek fındığa dünya genelinde talep göz önünde bulundurularak bir taban fiyat duyurulmasını bekliyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık üreticisini bu piyasa koşullarında koruyamamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı, TMO üzerinden değil Fiskobirlik üzerinden destekleme alımı yapılması üzerinde çalışma yapmak ve bu çalışmayı da Cumhurbaşkanına sunmak zorundadır.”