Hayvancılık ile meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik çağrı

Hayvancılık ile meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik çağrı

Hayvancılık ile meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik çağrı

 

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, hayvancılık ile meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik yatırımlara yüzde 40 ile 70 oranında hibe verileceğini belirterek yeni çağrı ilanına çıkıldığını bildirdi.

 

Kurşun, yeni çağrı ilanı ile birlikte daha çok yatırımcıya ulaşmak istediklerini ve bu doğrultuda tanıtım ve bilgilendirme toplantısı gerçekleştirerek, paydaşlar, başvuru sahipleri ve faydalanıcılar ile online buluştuklarını ifade etti.

 

TKDK’dan31,5 milyon lira hibe ödemesi gerçekleştiğini, yatırımların tamamlanmasıyla birlikte 101 milyon lira daha yatırımcılara ödeneceğini dile getiren Kurşun, “10. Çağrı kapsamında hayvancılık ve işleme-pazarlamaya yönelik yatırımları yüzde 40 ile 70 hibe oranları arasında destekleyeceğiz. Hayvancılık yatırımları için 16 Mart, işleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlar için ise 23 Mart 2021’e kadar yatırımcıların başvurması gerekir” dedi.

 

Kurşun, meyve ve sebzelerin işlenmesine yönelik yatırımlarda kavurma, kurutma ve öğütmenin 10. Çağrı kapsamında eklendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

 

“Meyve ve sebzelerin kurutulup pazarlanması çok önemli bir ihracat kalemi. İlimizde monokültür olarak yetişen fındığın kavrulup kurutulmasının yanı sıra özellikle Karadeniz bölgesine has pancar yapraklarının, ısırganın sebzelerin kurutulup paketlenmesine yönelik yatırımlar artık destek kapsamımız içerisinde yer almaktadır. Yine kivi, elma, armut gibi meyvelerin kurutulup, meyve çaylarının yapılması, paketlenerek pazarlanması dış pazar açısından potansiyeli yüksek yatırım olarak değerlendirilebilir. İlimizde kivi çayında marka değeri oluşturulabilir. Bu sektördeki bütçemiz çok yüksek. Bu kapsamda yapılacak yatırımların, yüksek ihtimalle, herhangi bir sıralamaya girmeden, projeler arasında yarışma olmadan desteklenmesi söz konusu.”

 

Yatırımcılara yüzde 18 KDV ve gelir vergisinden muafiyet sağlanacağına dikkat çeken Kurşun, “Frigorifik araçlar, kasaları, forklift (elektrikli) gibi makine ve ekipmanlar da işleme ve pazarlama sektöründe destekleniyor. Fındık kırma ve natürel fındık paketleme tesislerinin öz tüketimleri kadar üretim yapmak şartıyla da çatı ve duvar panelleri ile GES yatırımı yapabileceklerdir” ifadesinde bulundu.