Şenel: Laik eğitime dokunmayın

Şenel: Laik eğitime dokunmayın

Şenel: Laik eğitime dokunmayın

 

29 Ekim Kadınları Derneği Giresun Şube Başkanı Emine Şenel, “Okullar, bilim yuvalarıdır. İmam değil, öğretmen atanır. 1 milyon öğretmen atama beklerken okullarda imam ve müezzinler 'manevi danışman' olarak atanamaz” dedi.

 

Şenel, yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü ‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ (ÇEDES) projesinin üç pilot okulda uygulandığını hatırlattı.

 

Okullarda değerler eğitimi vermek amacıyla yaşama geçirilen ve din görevlileri ile müftülerin belirleyeceği lise ve üniversitelilerin ‘rehber öğrenciler’ olarak yer alacağı bu proje ile öğrencilere, ‘Değerler Kulübü’ çatısı altında ‘değerler eğitimi’ verileceğini ifade eden Şenel, proje kapsamında müftüler tarafından üniversite öğrencilerin eğitimi için manevi danışmanların görevlendirileceğini kaydetti.

 

Şenel, projenin süresiz olduğunu ve 2024 yılında bazı okulların ‘cami merkezli’ çalışmaya başlayacak olmasının ise laikliğe tamamen aykırı olduğuna dikkat çekerek, şu ifadeleri kullandı:

 

“Eğitimin bilimsel ve laik olması, teknolojinin büyük bir hızla ilerlediği çağımızda, tüm dünya da olduğu gibi, sorgulayan ve sorunlara çözüm üretmeye çalışan bireylerin yetiştirilmesi, en büyük değerdir. Bu proje, Cumhuriyet devrimlerine sahip çıkmak yerine bilimden vazgeçme, bireyi kul yapma politikasıdır. Bu nedenle kabul edilemez.

 

Okullar, bilim yuvalarıdır. İmam değil, öğretmen atanır. 1 milyon öğretmen atama beklerken okullarda imam ve müezzinler 'manevi danışman' olarak atanamaz. Gençlik, tarikat- şeyh- mürit üçgenine sıkıştırılmaya çalışılıyor. Bu ülkemizin karanlığa gömülmesi girişimidir.

 

Yönetenlerin yönetilenleri, yönetilenlerin de yönetenleri denetlediği sistemin adı demokrasidir. Demokratik bir sistemin yaşaması ve uygulanabilir olması için, bireylerin inançlarına müdahale edilemez. Laiklik, işte bu anlayış ve yöntemin normatif güvencesidir.

 

‘Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum’ projesi Anayasa'nın 2, 14 ve 42. maddelerine ve Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 2, 10, 12 ve 13. maddelerine açıkça aykırıdır. Bu sorunun çözülmesi için mücadele eden eğitim kuruluşlarımızın yanında olacağız. Anayasa'ya, bilime, çağdaşlığa açıkça aykırı olan bu uygulamadan vazgeçmeye davet ediyoruz.”