Muhtarlara asayiş ve pandemi uyarıları

Muhtarlara asayiş ve pandemi uyarıları

Muhtarlara asayiş ve pandemi uyarıları

 

Giresun Valisi Enver Ünlü, muhtarlara seslenerek, pandemi ile mücadele tedbirleri başta olmak üzere, mahalle ve köylerinde yaşanan sorunları ve şüpheli durumları vakit geçirmeden ilgili makamlara bildirmelerini istedi.

 

Ünlü, merkez ilçeye bağlı köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya geldi, asayiş, pandemi gibi konularda uyarılarda bulundu.

 

Köydeki emniyet ve asayişin, özellikle kör noktalarda temini ve tespiti konusunda kolluk kuvvetlerine yardımcı olunmasının muhtarların asli görevi olduğunu belirten Ünlü, salgın sebebiyle şehir merkezlerinde rahat hareket edemeyen bazı kişilerin; illegal faaliyetlerini ve bazı kötü alışkanlıklarını icra etmek için köylere yöneldiğini hatırlattı.

 

Vali Ünlü, köylerde muhtarların veya duyarlı vatandaşların ihbarıyla çok ciddi operasyonlar yapıldığını dile getirerek, şu bilgileri aktardı:

 

“ Özellikle hiç tasvip etmediğim ve ilimizde olmasından da rahatsızlık duyduğum horoz dövüşü gibi, kumar gibi bir takım yasa dışı etkinlikleri köylerimizde sürdürmeye yönelmektedirler. Bunlar talih oyunları diyerek hafifletmek doğru değildir. Biliyorsunuz; kumar, horoz dövüşü gibi bu tür şeyler ocak söndüren, aile ocağına incir ağacı diken kötü alışkanlıklar. Bunlar dikkat etmemiz gereken ve kanunlarla da yasaklanmış, ağır cezalarla düzenlenmiş, yapılması yasak olan faaliyetlerdir. Bu tür faaliyetler özellikle salgın döneminde bazı uzak köylerimize kaydı. Biliyorsunuz Karadeniz Bölgesi'nde dağınık bir yerleşim var. Müstakil bir evde veya villada, büyük bir yerde toplanıp sanki misafirliğe gitmiş gibi bu gibi fiilleri işliyorlar. Biliyorsunuz ki salgın da zaten bu şekilde toplanmalar, toplu şekilde etkinlikler sınırlandırıldı. Bu faaliyetlere dikkat etmenizi, bu tür şüpheli kalabalıklaşmaları, şüpheli hareketlilikleri en hızlı şekilde Jandarmamıza, emniyetimize, kolluk kuvvetlerimize bildirilmesini sizlerden istirham ediyorum.

 

“TAZİYE ZİYARETLERİ VE OTURMALARI YAPMALAYIM”

 

Özellikle cenaze merasimlerinden ziyade, cenaze merasimlerinden sonraki taziye ziyaretlerine ara verelim. Beyler, cenaze merasiminden sonra mezarlıkta toplanıyor uzaktan taziyesini verip ayrılıyor. Onu aştık çok şükür. Ama özellikle köylerde hanımlarımızın kapalı mekanlarda toplanması, taziye oturmaları yaptıklarını duyuyoruz. Bu tür toplanmaların, 30-40 kişinin bulunduğu kapalı bir ortamda olması ya da teselli vermek amacıyla birbirlerine sarılıp yakın temasta bulunmaları salgınla mücadelemizi etkisizleştirmektedir.

 

“MUTASYONLU VİRÜS BÖLGEMİZİ ETKİSİ ALTINA ALDI”

 

Biliyorsunuz bölgemizde salgının hızla yayılmasının sebebi mutasyonlu virüstür.  İlimizde 1 Şubat'tan itibaren görülmeye başlayan mutasyona uğramış virüs bölgemizin tamamını etkisi altına almış durumdadır. Sağlık Bakanlığının tespitleri de bu yönde. Bu yüzden, bu taziyeler noktasında biraz daha dikkatli olalım, taziyeleri yakın akrabaları ile sınırlandırıp cenaze namazından sonra taziyelere ara verelim. Defin işlemlerini birinci derecede akrabalar ve bizim görevlilerimiz nezaretinde yapsınlar.  Taziye oturumunda, ev ziyaretinde kimse bulunmasın. Salgının en çok yayıldığı odak noktası taziyeler ve taziye oturmalarıdır. Bazıları taziye evinde Covid–19 kapmışlar. Onlar da kendi evlerine gittiğinde, aile mensuplarına bulaştırıyorlar ve virüs bu şekilde hızlı bir şekilde yayılıyor. Bu hususta özellikle çok dikkatli olmamız gerekir.

 

“MOBİL VE SABİT NOKTALARDA HES KOD UYGULAMASI YAPIYORUZ”

 

İlimizde, 100 metrekarenin üzerindeki işyerlerinde HES kodu zorunluluğu getirdik. Buradaki amacımız; test yaptırıp da pozitif ya da temasta olduğu bildirilen riskli kişilerin aramızda dolaşmasının engellenmesidir. Bu insanlar aslında bir nevi taksirle ölüme sebebiyet verme suçu işliyorlar. Ha trafik kazası ile bir insanı ezip ölümüne sebep oldunuz, ha yaşlı veya kronik rahatsızlığı olan bir vatandaşa bu hastalığı bulaştırıp ölümüne sebep oldunuz. Belki bu virüsü taşıyorsunuz da farkında değilsiniz. Çünkü, test yaptırdığımız vatandaşlarımızın çoğu hasta olduğunun farkında değil ama hasta, virüs taşıyor. Virüsü başkalarına bulaştırıyor ama kendisinde herhangi bir rahatsızlık belirtisi olmuyor. Onun için bu maske, mesafe ve hijyene dikkat noktasında ısrarımızın sebebi bu. Vatandaşlarımızın duyarlı olmasının temini için bu konuda sizler tarafından anlayış bekliyoruz, destek bekliyoruz. Dediğim gibi Covid-19 salgını ile mücadele hep beraber gerçekleştirmemiz gereken bir mücadeledir.

 

“AŞILARIMIZ ÜCRETSİZ YAPILIYOR”

 

Aşılarımız yapılıyor ve ücretsiz, Covid-19 tedavilerimiz ücretsiz. Salgın sebebiyle kurduğumuz noktalarda tespit ettiğimiz vakaları da devlet yurtlarına alıyoruz. Orada o vatandaşlarımıza ücretsiz bakıyoruz. Eğer kendi kalacak, hastalığı geçirecek yeri yoksa yurtlarımızda onları misafir ediyoruz. Önemli olan onların diğer vatandaşlarımızla bir arada bulunup, onlara da bu virüsü bulaştırmalarını engellemek. Bir kez daha söylüyorum hep beraber inanırsak ki inanıyoruz biz inşallah yazdan önce; hem evimizde, hem memleketimizde, hem de ülkemizde bu salgının üstesinden hep birlikte geleceğiz. Bu konuda gerekli yardım ve desteği vereceğinizden hiç şüphem yok.”

 

Vali Ünlü’nün konuşmasının ardından İdare ve Denetim Müdürü Ali Bilen tarafından bir önceki toplantıda gündeme getirilen talep ve sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Ardından, İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Ahmet Bal tarafından toplantıya katılanlara Covid–19 salgını ile ilgili istatistiki bilgiler verdi.