Köye Dönüş Projesine UFK’den destek

Köye Dönüş Projesine UFK’den destek

Köye Dönüş Projesine UFK’den destek

 

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) ve Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, “Ülkemizdeki her atıl alanın tarımsal üretime dönüştürülmesi için seferberlik ilan edilmelidir. Bu seferberliğin adının bizce ‘köye dönüş projesi’ olarak açıklanması çok faydalı olacaktır. Tarımsal arazilerde tekrar yeniden beklenen üretimin gerçekleştirilmesi için köylerde eskiden olduğu gibi köy okullarının hayata geçirilmesi ve köylerde sosyal yaşamın iyileştirilmesi gerekmektedir” dedi.

 

Bölük, yaptığı açıklamada, tarımda çok üreten ve ihracat yapan bir ülke olmanın yollarının aranması gerektiğini ifade ederek, bunun için de çok çalışılması gerektiğini kaydetti.

 

“Türkiye’nin fındık üretimindeki gücünü tekrar eski günlerine birim maliyetleri düşürmek şartıyla yerine getirebilirsek, fındık ticareti, sanayi ve ihracatında birçok sorunun üstesinden geleceğimizi hep beraber göreceğiz” diyen Bölük, tarımda lider bir ülke olmak için bilimsel bir kurulun kurulması gerektiğini belirtti.

 

“TARIMSAL KALKINMADA UFK’YE GÖREV VERİLMESİ ÖNEMLİ OLACAK”

 

Bölük, ülkedeki her atıl alanın tarımsal üretime dönüştürülmesi için seferberlik ilan edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

 

“Bu seferberliğin adının bizce ‘köye dönüş projesi’ olarak açıklanması çok faydalı olacaktır. Tarımsal arazilerde tekrar yeniden beklenen üretimin gerçekleştirilmesi için köylerde eskiden olduğu gibi köy okullarının hayata geçirilmesi ve köylerde sosyal yaşamın iyileştirilmesi gerekmektedir. Toplum olarak tarım ile geçinen ailenin anayasal bir çok hakkının köyde karşılanması ülkemizdeki tarımsal kapasitenin  şu anda bulunduğu durumdan daha iyi bir seviyelere ulaşmasına fayda yaratacağı bir gerçektir. Bu işle ilgili olarak atıl bulunan ve gereken üretim miktarına ulaşamayan arazilerin toplulaştırılması, veraset işlerinin çözülmesi ve arazilerin tarımsal büyüklüklere ulaşması sağlanarak verimli bir üretim modeline geçilmesi sağlanabilir. Bu anlamda ülkemizde tarımsal kalkınmanın yani yeni bir seferberliğin sağlanmasında Ulusal Fındık Konseyi’ne de bu anlamda görevler verilmesinin önemli olacağı kanaatindeyiz.”

 

“ÇİFTÇİ SADECE ÜRETİM İLE İLGİLENECEK, ÇEŞİTLİ SORUNLARLA BOĞUŞMAYACAK”

 

Ulusal Fındık Konseyi olarak sahadaki çalışmalara bilimsel kurullarla belirlenecek ölçütlerde destek verebileceklerine değinen Hamza Bölük, “Türk özel sektörünün her alanda sağladığı başarının tarımsal üretimde de yönetici ve yönlendirici olması bizce gerçek başarıyı getirecektir. Ülkemizde tarımsal üretimin doğru yönetilebilmesi için üreticinin ihtiyacı olduğu birçok rol modelin bilimsel kurullarla belirlenecek ölçütlerde sahadaki uygulamalarında Ulusal Fındık Konseyi’nin önemli bir yönlendirici tarafı olacaktır diye düşünmekteyiz. Belirlenen rolün devletin desteği ile Ulusal Fındık Konseyi’nin eliyle sahadaki tarım il müdürlükleri ile koordinasyon halinde yapılması çok önemli başarıları getirecektir. Tarımda üreticinin her bakımdan desteklenmesine önem verilmeli yapılan üretimin devlet garantisi altında yönlendiriliyor olması üreticiyi kendini güvende hissetmesini sağlayacak ve bunu yönetecek bir mekanizma ile üretici sadece üretimi ile ilgilenecek çeşitli sorunlar ile kafasında boğuşmayacaktır” dedi.

 

“GENÇLERİN TARIM SEKTÖRÜNE ÇEKİLMESİ ÖNEM ARZ EDİYOR”

 

Bölük, sözleşmeli tarımın geliştirilmesi ve buna bağlı tarımsal sanayinin oluşturulması için teşvik sağlanması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

 

“Lisanslı depoların çoğaltılması sağlanarak tarımsal üretimde fiyatları regule edici yönün gerek lisanslı depolar gerekse ticaret borsaları marifetiyle organize edilmesi sağlanabilecektir. Sağlanacak desteklerin üretime yönelik dönüştürülmesi ile bizatihi tarımsal faaliyetin desteklenmesi sağlanacak sahada üreticiyi yönlendirici ve geliştirici faaliyetler içerisinde bulunularak çok kısa zamanda bir ivme yakalanacak ve bunun kalıcı olabilmesi için yukarda saydığımız şekilde tarımsal nüfusun üretim yerinde tutulması sağlanarak çiftçilik adeta özendirilmiş olacaktır. Yaşanan son covid-19 salgını göstermiştir ki bu hastalık ile mücadele insanların doğa ile barışmasını da sağlamıştır. Özetle yine yeniden ‘köye dönüş projesi’ başlığı altında geçmişte te yapılan çok iyi niyetli çalışmaların planlı ve programlı bir şekilde kırsal yaşamı özendirilmesi ve teşvik edilmesi ile tarım da ivme sağlanması gerekmektedir. Özellikle tarımsal nüfusumuzun çok yaşlandığı düşünüldüğünde gençlerimizin tarım sektörüne çekilmesi bu anlamda da önem arz etmektedir.”