HEGEM’den STK'ları bilgilendirme faaliyeti

HEGEM’den STK'ları bilgilendirme faaliyeti

HEGEM’den STK'ları bilgilendirme faaliyeti

 

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından finanse edilen ve Giresun Hayat Boyu Eğitim ve Kişisel Gelişim Derneği'nin (HEGEM) Giresun İzcilik Gençlik ve Spor Kulübü ile ortaklaşa yürüttüğü “Giresun’da STK’ların Kapasitelerinin Artırılması” adlı etkinlik düzenlendi.Etkinlikte, proje kapsamında sivil toplum kuruluşlarına terörizmin finansmanı ve kara paranın aklanması ile mücadele kapsamında bilgilendirme gerçekleşti.

Programın açılışında konuşan HEGEM Derneği Başkanı Dr. Rahman Çakır, dernek çalışmaları ve gönüllülük üzerinde durarak,  “Gönüllülük toplumsal sorunların çözümüne sadece maddi katkı vermek değil, bu sorunların çözümü için emek vermektir. Gönüllülük yaşamaya, çalışmaya, öğrenmeye, paylaşmaya ve başarmaya ilişkin bir tutumdur. İnsanları hayatta mutlu eden şey kazandığı maddi değerler değil,  yaşama kattığı değerlerdir” ifadelerini kullandı.

Ardından programa katılan STK temsilcileri, kendilerini tanıtarak yaptıkları çalışmalar hakkında kısa bilgiler verdiler.

'Kara Paranın Aklanması ve Terörizmin Finansmanıyla Mücadele' konulu bir konuşma yapan HEGEM Derneği Başkan Yardımcısı Kamil Aktaş ise, şunları aktardı:

“Aklama, yasadışı yollardan elde edilen kazançların gerçek kaynağının ve sahiplerinin gizlenmesi ve niteliğinin değiştirilmesi suretiyle yasal görüntü kazandırılarak ekonomik sisteme sokulmasıdır. STK’ların gönüllülük çalışmaları istismar edilerek iyi niyet görünümlü yapılacak yüksek miktardaki bağış adı altında kaynağı belirsiz paraların mutlaka araştırılarak kabul edilmesi gerekir. Aksi durumda kara paranın aklanması suçuna bulaşmış olunmaktadır.

Ayrıca, STK’ların kullanılması suretiyle toplanan aidat ve bağışlar terörizmin finansmanı için de kullanılabilmektedir. Bu sebeple bağışta bulunulacak derneklerle ilgili de mutlaka iyi araştırma yapılmalıdır. Aksi durumda 6415 sayılı terörizmin finansmanı suçuna karışmış olacaklardır.Buradan hareketle STK yöneticileri olarak hepimiz bu konuda çok dikkatli olmalıyız ve gerektiğinde İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü ile temasa geçmeliyiz” dedi.