Giresun’da fındık sezonuna hazırlık başladı

Giresun’da fındık sezonuna hazırlık başladı

Giresun’da fındık sezonuna hazırlık başladı

        

Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, “Fındık, Giresun için hayati önem taşıyor. 2 seneden bu yana uyguladığımız proje ile fındık toplama işinde çalışanların başta barınma başta olmak üzere yaşam koşullarının düzeltilmesinde önemli mesafe aldık. Aynı zamanda çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuklara eğitim verilmesi ve Giresun’un kültürel değerlerinin tanıtılması için çalışmalar yaptık” dedi.

 

Tanrıseven, şehre il dışından gelen mevsimlik tarım işçileri ile ilgili yapılan toplantıya başkanlık yaparak, fındık sezonu öncesi gerekli çalışmaların gözden geçirildiğini söyledi.

2020 ve 2021 yıllarında fındık toplamak amacıyla Giresun’a gelen mevsimlik gezici tarım işçileri ve ailelerine yönelik kamu kurumlarının yaptığı çalışmalar değerlendirilerek, 2022 yılı hasat dönemi kapsamında yapılacak çalışmalar ile ilgili planlamaların yapıldığını aktaran Tanrıseven, Giresun’a her yıl fındık hasadı için başta Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Adıyaman, Batman ve Şırnak illeri olmak üzere Doğu ve Güneydoğu illerinden binlerce tarım işçisinin geldiğini hatırlattı.

 

Tanrıseven, amaçlarının, fındık işçilerinin; güvenli bir alanda, uygun sağlık, eğitim, çalışma ve barınma şartları altında, emniyet ve asayiş içerisinde ağırlaması olduğunu ifade ederek, bu yılda fındık toplama sezonu öncesi gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

 

Tanrıseven, 2022 yılı fındık hasadı döneminde kurumların ve ilgili sivil toplum kuruluşlarının, Giresun’un en önemli tarım ve ticaret ürünü fındığı toplayan mevsimlik tarım işçilerine daha kaliteli ve sürdürülebilir hizmet sunmak amacıyla yeni projeler hazırlanacağını belirtti.

 

İLÇELERE KONAKLAMA MERKEZLERİ

 

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında il merkezinde konaklama merkezi yapıldığını ve geçen yıl kapasitenin genişletilerek standartlarının yükseltildiğini belirten Tanrıseven, Giresun Valisi Enver Ünlü’nün talimatları ile projenin ilçelere de yaygınlaştırılacağını dile getirdi.

 

Tanrıseven şunları kaydetti:

 

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE

 

“Fındık, Giresun için hayati önem taşıyor. 2 seneden bu yana uyguladığımız proje ile fındık toplama işinde çalışanların başta barınma başta olmak üzere yaşam koşullarının düzeltilmesinde önemli mesafe aldık. Aynı zamanda çocuk işçiliğinin önlenmesi, çocuklara eğitim verilmesi ve Giresun’un kültürel değerlerinin tanıtılması için çalışmalar yaptık. Fındık işçilerine yönelik hazırladığımız projeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve ILO tarafından da destekleniyor. Bu yıl projelerimizin kapsamını daha da genişleteceğiz.”

 

Giresun Belediyesi Başkan Yardımcısı Abdurrahman Demirel de, yapılan çalışmalarda ve hazırlanacak projelerin insan odaklı olması için her türlü çalışmaya destek olacaklarını ifade ederek, METİP konaklama merkezinin de çok amaçlı şekilde düzenlenmesi ve mevsimlik tarım işçilerine gerekli hizmetlerin ulaştırılması için Giresun Belediyesi olarak projeye destek olacaklarını söyledi.

 

Toplantıda kamu kurum temsilcileri de fındık hasadı ve mevsimlik tarım işçilerine yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi.