Giresun 6 yıllık destek paketine hazırlanıyor

Giresun 6 yıllık destek paketine hazırlanıyor

Giresun 6 yıllık destek paketine hazırlanıyor

 

Giresun'da "IPARD 3 Tanıtım ve Bilgilendirme Faaliyetleri için Teknik Destek Projesi" kapsamında, IPARD 3 (2023-2029) Tanıtım ve Bilgilendirme Toplantısı yapıldı.

 

Tarım ve Kırsal Destekleme Kurumu (TKDK) Giresun İl Koordinatörlüğünden yapılan açıklamada, toplantının Tarım Reformu Genel Müdürlüğü-IPARD Yönetim Otoritesi, Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve TKDK Giresun İl Koordinatörlüğü’nün katkılarıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

 

Toplantıda TKDK Giresun İl Koordinatörlüğünün faaliyetleri hakkında sunum yapan İl Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, Tarım İl Müdürlüğü ile birlikte kırsal kalkınma desteklerini Giresun’a kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, 2013 yılından bugüne IPARD Programı kapsamında yaklaşık 400 milyon liralık, 58 kadın ve 82 genç girişimci dahil 234 projeye imza attıklarını söyledi.

 

Yaklaşık 200 milyon liralık hibenin yarısından çoğunu yatırımcılara ödediklerini aktaran Kurşun, şöyle devam etti:

 

“Kalan kısmının da hibe ödemelerini bu sene içerisinde yapacağız. İlimizde en önemli ve potansiyeli en yüksek meyvesi fındıkta, işleme kapasitesi 70 bin tona varan 14 fındık işleme tesisini destek kapsamına aldık. Böylelikle yeni kurulum olarak İlin toplam kapasitenin yüzde 35’ine katkıda bulunmuş olacağız. Ülkemize büyüklük olarak sıralamaya giren, İlin üretim ve avlanma kapasitesini karşılayabilecek büyüklükte balık işleme tesisini IPARD hibeleri ile İlimize kazandırmış bulunmaktayız. Bu tesisin tam kapasiteyle çalışması İlimizde denizde yapılacak kafes balıkçılığı ile mümkün olacaktır. Bununla ilgili IPARD III Programında denizde kafes balıkçılığının desteklenmesi için İl Koordinatörlüğümüz müracaatını yapmış ve teklifimiz kabul edilmiştir.”

 

Kurşun, Giresun’da mevcut ve bugüne kadar kurulmuş olan turizm işletme belgeli 35 konaklama tesisinin yarısından fazlasının il koordinatörlüğünün desteklerini aldığını da ifade ederek, “Yenilenebilir enerji alanında il koordinatörlüğümüzün desteklediği ve sözleşmelerini imzaladığı GES kurulumu 5.5 Mw’a ulaşmıştır. Bu da ilde mevcut 22 Mw GES enerji tesisinin yüzde 25’ine karşılık gelmektedir” dedi.

 

12 Çağrı LEADER Programı kapsamında Giresun’da 9 Yerel Eylem Grubu (YEG) kurulduğunu ve Türkiye’de en fazla YEG Derneği kuruluşunun Giresun’da gerçekleştiğine işaret eden Kurşun, gelecek sene için Yağlıdere YEG, Güce-Doğankent YEG Derneklerinin kurulmasıyla, Giresun kırsal alanda LEADER Programının uygulanmadığı alan kalmayacağını ifade etti.

 

Kurşun, YEG’lere toplamda 1,3 milyon lira avans ödemesi yapıldığını ve 1 yıl içerisinde, yüzde 100 hibe desteği ile yaklaşık 14,1 milyon lira ödeme yapılacağını da sözlerine ekledi.

 

Toplantıda daha sonra Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü faaliyetleri (KKYDP-Uzman Eller) ile ilgili sunumu, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü Haydar Ünlü gerçekleştirdi.

 

Giresun Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Geldi, eşi Tenzile Geldi’nin TKDK destekleriyle kurduğu “süt işleme tesisi” ile ilgili tecrübelerini katılımcılarla paylaştı ve ilk ürünü olan “Geldi” marka manda yoğurdunu İl Koordinatörü Kurşun’a hediye etti.