CHP’den, İstanbul Sözleşmesi’ne tepki

CHP’den, İstanbul Sözleşmesi’ne tepki

CHP’den, İstanbul Sözleşmesi’ne tepki

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tirebolu İlçe Başkanlığı, kadınların yaşam sigortası olan İstanbul Sözleşmesi’nin, kaldırılmasına tepki göstererek, bir açıklamada bulundu.

 

CHP İlçe Başkanı Fatma İyice Öztürk, hazırladıkları dövizler eşliğinde parti binasında kamuoyuna şu açıklamayı yaptı:

 

“2021 yılında ilk imzacısı olduğumuz, kısa adıyla İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen bu sözleşme, tek kişinin kararı ile feshedilmiştir. Kadına karşı şiddet, ev içi şiddet ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ilişkin en kapsamlı tanımlamaların yapıldığı İstanbul Sözleşmesi, 24 Kasım 2011’de TBMM’de 247 vekilden 246’sının kabul oyu ile onaylanmış; fakat günümüzde Meclis iradesi yok sayılarak kaldırılmıştır. Bu bağlamda İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması; kadın katillerine, istismarcılara ve tecavüzcülere adeta ödül niteliğindedir. Şurası iyi bilinsin ki; biz; daima eşitlik ve adaletin yılmaz savunucusu olacağız. Kadınlarımızla yan yana, kol kola ve omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Yine bilinsin ki; bir gece yarısı kararı ile 42 milyon kadının hakkının-hukukunun gasp edilmesine asla sessiz kalmayacağız. Gece yarısı operasyonuyla gasp edilen haklarımızı; yeniden söke söke alacağız. Çünkü biz; korkmuyoruz, yılmıyoruz ve itaat etmiyoruz.”

 

Öte yandan, Türkiye’nin her yerinde söz konusu sözleşmenin kaldırılması kararına tepkiler çığ gibi büyürken, sivil toplum örgütleri sokaklara döküldü. Özellikle kadınların katıldığı eylemlerde, “Tek bir kararla bu haktan vazgeçmeyeceğiz” sloganları atıldı.