Aşılama kampanyası başladı

Aşılama kampanyası başladı

Aşılama kampanyası başladı

 

Giresun’da il genelinde 1 Şubat – 31 Mayıs 2022 tarihleri arasında büyükbaş hayvanlara yönelik olarak düzenlenecek olan “Şap Aşılama Kampanyası”nda 2 aylık yaşın üzerindeki (aşısız annelerden doğan yavrularda ise 14 günlük yaşın üzerindeki) tüm sığır cinsi hayvanların şap hastalığına karşı aşılanacağı bildirildi.

 

Giresun Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, şap aşılama kampanyasına eş zamanlı olarak “Sığırların Nodüler Ekzantemi (LSD, Yumrulu Deri Hastalığı) Hastalığının Kontrolü ve Önlenmesi Projesi” çerçevesinde düzenlenecek olan “Sığırların Nodüler Ekzantemi Aşılama Kampanyası” ile de il genelinde 3 aylık yaştan büyük tüm sığır cinsi hayvanların LSD hastalığına karşı aşılanacağı, aşılama kampanyası tamamlandıktan sonra 3 aylık yaşa gelen buzağıların aşılamalarının da yıl sonuna kadar sürdürüleceği kaydedildi.

 

Halk arasında ‘Dabak’ olarak bilinen şap hastalığının bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık olduğunun belirtildiği açıklamada, hastalık ve önlemleriyle ilgili şu bilgiler aktarıldı:

 

Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; et veriminde yüzde 30-45, süt veriminde yüzde 15-35 arasında verim kayıplarına neden olur. Özellikle genç hayvanlar hastalığa karşı son derece hassas olup, ölümlere yol açabilir.

 

Viral ve oldukça bulaşıcı olan LSD hastalığı ise, deride yumruların ve nodüllerin görülmesi ile karakterizedir. Hastalıktan kaynaklı yüzde 45-65 oranında verim kayıpları meydana gelmektedir. İhbarı mecburi bir hastalık olan LSD’ye yakalanan hayvanlar tazminatlı olarak itlaf edilir. Hastalıktan korunmanın en önemli iki yolu, hayvanların hastalığa karşı aşılanması ve bulaşmada rol oynayan sineklerle mücadeledir.

 

Sığır cinsi hayvanların iller arası nakillerinde; ‘Veteriner Sağlık Raporu’ bulundurmak mecburidir. Bu raporu alabilmek için sığır cinsi hayvanlar, yılda iki defa şap aşısı ve bir defa LSD aşısı ile aşılanmış olmak zorundadır.

 

Üreticilerimizin kampanya döneminde hayvanlarına aşı yaptırmaları 5996 sayılı kanun gereğince mecburi olup, aksi taktirde cezalı duruma düşeceklerdir. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen hayvan sahiplerinin, İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğüne ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimize müracaat etmeleri önemle duyurulur.”