Umarız verilen sözler yerine getirilir!

Umarız verilen sözler yerine getirilir!

Umarız verilen sözler yerine getirilir!

 

Tirebolu ilçesine bağlı Harkköy'de bakır, kurşun, çinko, gümüş ve altın madeni çıkarma projesi için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Harkköy’de gerçekleştirilen toplantıya şirket yetkilileri, Giresun İl Çevre ve Şehircilik Şube Müdürü Savaş Kovancı, CHP İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, CHP Tirebolu İlçe Başkanı Fatma İğce, Giresun Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Kutsi Yaşar, Harkköy Muhtarı Hüseyin Bal ve çevre köylerin muhtarları, Tirebolu Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Sibel Aslan ve yönetim kurulu üyeleri, il içinden ve il dışından bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri, çevreciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Toplantıda Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için geniş güvenlik önlemleri altında muhtarlara,  köylülere ve katılımcılara bilgilendirme yapıldı ve görüş alışverişinde bulunuldu.

 

ÇED raporunu hazırlayan JURA Mühendislik şirketinin yetkilisi Çevre Mühendisi Gizem Ceylan,  görsel sunumlar eşliğinde maden projesinin tanıtımını yaptı.

Yörede istihdama katkı sağlaması da hedeflenen projeyle ilgili bilgi veren Çevre Mühendisi Ceylan, yörede daha önce işletilmekte olan ancak uzun zaman önce kapatılan Harkköy madeninin yeniden faaliyete geçmesi için çalışmalar yaptıklarını ve temaslarda bulunduklarını belirterek, “Burada, kapalı galeri sistemiyle kurşun, bakır, çinko, altın ve gümüş çıkarılacak olan maden ocağında zenginleştirme tesisi kurulmayacak. Çıkarılacak madenler taşınacaktır" dedi.

 

Ceylan, sunumu sırasında, "Bu proje kapsamında yöre halkı olarak sizlerin ve kurumların görüşleriyle bir ÇED raporu hazırlanarak ilgili bakanlığa sunulacaktır ve buradan gelen görüşler doğrultusunda proje gözden geçirilecek ve değerlendirilecektir” ifadelerini kullandı.

 

İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci ise, yörede verimli arazilerin,  içme suyu kaynaklarının ve dere yataklarının bulunduğuna dikkat çekerek buraların zarar görebileceği konusundaki endişelerini dile getirdi.

 

Cebeci, daha önce Espiye'de ve başka illerde açılan bazı maden ocakları ve yapılan HES’lerin çevreye ve insan hayatına verdiği zararları gazete küpürleri ve fotoğraflar eşliğinde anlatarak, "Şirket yetkilileri burada kapalı galeri sistemiyle kuracakları ocaklarda çıkaracakları madenlerin başka yerlere taşınarak işleneceği taahhüdünü veriyorlar. Umarız verilen taahhütlerden sapma olmaz" dedi.

 

Harkköy Muhtarı Hüseyin Bal da daha sonra yaptığı değerlendirmede, "Şirket yetkililerine daha önce de söyledim, şimdi de söyledim, şartlarımız var dedim. Çevremize ve insanlarımıza zarar gelecek olursa şiddetle karşı çıkarız dedim. O yörede bizim ailelerimizin arazileri de var,  sondaj yapıp bakacaklarını ifade ettiler. Bu bahse konu olan yörede Cenevizliler, Rumlar, İngilizler maden çıkarmış. Koç Holding de dahil bir çok şirket de maden çıkardı. Dolayısıyla kapalı galeri usulüyle maden çıkarılıp başka yere taşınacaksa sorun yok. Ancak dediğim gibi eğer verilen sözler ve garantiler yerine getirilmezse tavrımız farklı olur, şiddetle karşı çıkarız" ifadelerine yer verdi.

 

Soru, cevap şeklinde devam eden toplantı sakin bir atmosferde sona erdi.