Tirebolular kültür ve sanat günlerinde buluştu

Tirebolular kültür ve sanat günlerinde buluştu

Tirebolular kültür ve sanat günlerinde buluştu

 

 

11’inci Tirebolu Kültür ve Sanat Günleri İstanbul Kavacık'ta bulunan Yaşam Merkezi'nde gerçekleştirildi.

 

Haymana Belediyesi'nin kültür müzesinden getirilen Sakarya Meydan Muharebesi resimleri ve Tirebolu'nun resimlerin yer aldığı resim sergisinin açılışıyla başlayan programda yöresel lezzetler katılımcılara ikram edildi.

 

Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) Başkanı İbrahim Aydın, yaptığı konuşmada “Pandemi döneminde yapamadığımız bu etkinliğimizin bu günlere taşınmasında emeği geçen tüm başkanlarımıza ve yönetici arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Haymana'da 3 bin 600’e yakın Giresunlu şehidimiz var. Bugün Giresun’da sokakta herhangi birini çevirseniz, mutlaka burada şehit olan atalarımız ile bir yakınlığını bulursunuz. Hem Giresunlular olarak hem de Türkiye olarak Sakarya Savaşı'nın önemini tam olarak anlayamadık ya da anlatamadık. Çanakkale kaybedilseydi belki İstanbul giderdi ancak Sakarya Savaşı kaybedilseydi tüm ülke giderdi ve bugün biz başka bir bayrağın altında yaşıyor olabilirdik” dedi.

 

EMECAN: TİREBOLULU OLMAKLA GURUR DUYUYORUM

 

İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da yaptığı konuşmada, Tirebolu’nun kabuğuna sığmayan ve ülkenin her yerine dağılan bir ilçe olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

 

“Tireboluların böyle bir etkinlik düzenlemesinden ve bu etkinliği geleneksel hale getirmesinden dolayı mutluluk duyuyorum. Emeği geçenleri ve tüm TİRDEF yönetimini kutluyorum. Bugün çok anlamlı. Bugün burada şehitlerimizi anıyoruz.  Sakarya Meydan Muharebesi çok önemli bizim için Tirebolu'dan Giresun'dan kalkıp buralarda şehit düşen atalarımıza sahip çıkan ve bugün aramızda olan Haymana Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum, şehitlerimize verdikleri bu önemli değer için.”

 

TURAN: BU ETKİNLİK TESADÜF DEĞİL

 

Etkinlikte konuşma yapan İstanbul Milletvekili Hasan Turan da şunları dile getirdi:

 

“Bir etkinliğin birincisinin yapılması tesadüf olabilir ancak 11’incisinin yapılması tesadüf değil, bir emeğin bir başarının ürünüdür. Hafta sonu olması münasebetiyle çok yoğun bir şekilde etkinliklere katılıyoruz. Karınca misali her etkinliğe yetişmeye çalışıyoruz. Dün birlikte çalıştığımız dostlarımızın bugün torunları ile yine bu cemiyetlerde birlikte çalışıyoruz. Bu tür etkinliklerde birimiz bayrağı alır burçlara diker, geriden gelenlerde bu bayrağı korur. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm yönetim kurulu üyelerini ve başkanımızı tebrik ederim.”

 

ÖZDEMİR: HAYMANA BİR MOZAİK

 

Haymana Belediye Başkanı Özdemir Turgut ise, Haymana'daki şehitliğin yapılmasında Tirebolu Dernekler Federasyonunun çok büyük emeğinin olduğunu, şu anda başkanlık görevini yürüten İbrahim Aydın ve diğer yönetim kurulu üyelerine bu çabalarından dolayı teşekkür ederek, “Haymana bir mozaik. Her yöreden insan bulunuyor. Haymana nüfusunun yüzde 70’ini ülkemizin çeşitli illerinden gelen Kürt kardeşlerimiz oluşturuyor. Ankara'nın adli olaylar bakımından en sondan birinci sırada olan ilçesiyiz. Biz Haymana’da kardeşçe yaşamayı başarmış bir ilçeyiz” dedi.

 

“TİREBOLULAR ÖZ KARDEŞİMİZ”

 

Turgut, 101 yıl önce Giresun'dan Tirebolu'dan kalkıp Haymana'da vatan müdafaasında üç binin üzerinde şehit olduğunu da hatırlatarak, şöyle konuştu:

 

“Vatanı kurtarmak için Giresun'dan Tirebolu’dan gelen ve Sakarya Meydan Muharebesi’nde şehit düşen 42. ve 47. alayların Mehmetçikleri ve Hüseyin Avni Alparslan için geçen yıl şehitlik anıtımızı açtık. Burada İbrahim Aydın başkanının çok büyük emeği var. Diğer başkanlarımız ve yönetici arkadaşlarımızın da emeğine teşekkür ediyoruz. Vatan müdafaası için Haymana topraklarında şehit düşen evlatlarınız, atalarınız tabii ki bizim de evladımız ve atamız. Şehitlerimize sahip çıkmak bizim görevimiz. Sizler nasıl sahip çıkıyorsanız tabii ki biz de onlara sahip çıkacağız. Biliyorsunuz Tirebolu Belediyemiz ile yaptığımız sözleşme ile kardeş belediye olduk. Biz diyoruz ki Giresunlular bizim kardeşimiz ama Tirebolular öz kardeşimiz. Hepinize çok teşekkür ediyorum.”

 

KARAMAN: TİREBOLUYU YÖNETENLER TURİZMİN FARKINDA DEĞİL

 

Yeniköy mahallesine eşiyle yaptığı bir gezi sırasında eski İstanbul Oteli’ni gördüklerini ve burayı değerlendirme fikrinin o gün ortaya çıktığın belirten prodüktör Şafak Karaman da şunları belirtti:

 

“Tirebolu'nun geleceği turizm. Tirebolu’da bu altyapı var. Nedense ne Tirebolular ne de Tirebolu’yu yönetenler bunun farkında değil. Yaptığımız yatırımla buraya dikkat çekmeye, burada bir anlayışı değiştirmeye çalışıyoruz. Kendinizi tanıtmanız için bir şeyler yapmanız gerekir. Tirebolu'da bir muhtar küçük dokunuşlarla ne kadar farklar yarattı hepimiz görüyoruz. Sosyal medyada sadece bir kare resim çekmek için binlerce insanın bu renkli sokaklara akın ettiğini gördük.”

 

Programda araştırmacı yazar İlknur Bektaş cumhuriyetin kadın kahramanları ile ilgili bir söyleşi gerçekleştirirken Türk Halk Müziği sanatçısı Eser Durmuş ve kemençe sanatçısı Hüseyin Çendeoğlu katılımcılara keyifli anlar yaşattı.