Tahsisi valilik talep etmiş

Tahsisi valilik talep etmiş

Tahsisi valilik talep etmiş

 

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Giresun Üniversitesine tahsisli tarihi rektörlük binasının bu tahsisi, Giresun Valiliği’nin talebi üzerine,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, binanın boş olduğu ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle kaldırıldığını, işlem tesis edilirken ise Giresun Üniversitesi’nden bilgi ve görüş sorulmadığını belirtti.

 

Rektör Can, “Tarihi rektörlük binası Giresun Üniversitesi ile özdeşleşmiş, bir sembol olmuştur. Bu itibarla devam eden projenin tamamlanıp Giresun’a kazandırılabilmesi için söz konusu yapının, ilgili karardan dönülerek yeniden Giresun Üniversitesi’ne tahsis edilmesini talep ediyoruz” dedi.  

 

Giresun Üniversitesi’ne tahsisli rektörlük binasının yeniden Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmesine üniversite yönetimi başta olmak üzere birçok kesimden tepki geldi.

 

Mülkiyeti Milli Emlak Müdürlüğüne ait, Giresun Üniversitesine tahsisli tarihi rektörlük binasının bu tahsisinin, Giresun Valiliği’nin talebi üzerine,  Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, 14 Aralık 2022 tarihinde, binanın boş olduğu ve tahsis amacına uygun kullanılmadığı gerekçesiyle kaldırıldığını ifade eden Rektör Can, söz konusu işlem tesis edilirken Giresun Üniversitesi’nden bilgi ve görüş sorulmadığına dikkat çekti.

 

Rektör Can, 2020 yılı içinde yapılan istişareler sonrasında tarihi rektörlük binasında belgelerle Giresun’un tarihine ışık tutan bir ‘Belge Müzesi’ oluşturulması kararının alındığı ve bu bağlamda DOKA ile yapılan bir sözleşme ile 600 bin lira bütçeli onarım projesinin başlatıldığını ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:

 

“Proje devam ederken, Giresun Üniversitesi ‘fındık’ temalı ihtisas üniversitesi olarak ilan edilmiş ve müze içeriğine fındık konusu da ilave edilmiştir. 24 ay süren bu onarım projesi sırasında binada konumlu birimler başka yerlere taşınmıştır. DOKA’dan alınan destek, binanın duyduğu onarım ihtiyacını karşılamaya yetmemiş olup ilave kaynak arayışı devam etmektedir. Tarihi yapının bahçesinde açılan çay bahçesi öncesinde Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan izin alınmış, konu gereği için mülk sahibi Milli Emlak Müdürlüğüne bildirilmiştir.

 

Tarihi rektörlük binası Giresun Üniversitesi ile özdeşleşmiş, bir sembol olmuştur. Bu itibarla devam eden projenin tamamlanıp Giresun’a kazandırılabilmesi için söz konusu yapının, ilgili karardan dönülerek yeniden Giresun Üniversitesi’ne tahsis edilmesi talebimizi, üniversitemiz senatosunun takdirine sunup onayını alarak, Çevre Şehircilik ve iklim Değişikliği Bakanlığı’na iletmeyi düşündüğümüzü belirtmek isterim.”

 

BEKTAŞ: “BİNAYA ÇAKILACAK TEK BİR ÇİVİNİN BİLE TAKİPÇİSİYİZ”

 

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Merkez İlçe Başkanı Murat Bektaş da, rektörlük binasının Giresun Üniversitesi’nden alınarak Milli Emlak Müdürlüğüne devredilmesini eleştirerek, “misafirhane, pansiyon ve sair gerekçelerle restorasyon adı altında binanın tarihi dokusunu bozacak tek bir çivinin dahi karşısında olacağımızı açık bir dille ifade ediyoruz” dedi.

 

Bektaş, binanın üniversiteden alınarak Milli Emlak Müdürlüğüne verilmesinden sonra misafirhane olarak kullanılacağı yönündeki iddiaları kaygıyla izlediklerini, varsa, böyle bir düşünceden derhal dönülmesi gerektiğini dile getirdiği açıklamasında şunları kaydetti:

 

“Mayıs ayında tarihi binaya seramik kaplama yapılmasını idari şikayet konusu yaptığımız gibi bugün de misafirhane, pansiyon ve sair gerekçelerle restorasyon adı altında binanın tarihi dokusunu bozacak tek bir çivinin dahi karşısında olacağımızı açık bir dille ifade ediyoruz. Tarihi binanın, dokusuna zarar verilmeksizin yine tarihi bir amaca, örneğin bir şehir müzesine özgülenmesi gerektiği düşüncesini destekliyor, Giresun Kent Konseyi’ni, şehrimizin tüm sivil toplum ve inisiyatif gruplarını, tüm kamuoyunu süreci hassasiyetle takip etmeye davet ediyoruz.”