Hasat 7 Ağustos’ta başlayacak Yevmiye en az 120 lira

Hasat 7 Ağustos’ta başlayacak Yevmiye en az 120 lira

Hasat 7 Ağustos’ta başlayacak Yevmiye en az 120 lira

 

 

Doğu Karadeniz’de fındık hasadı için gün sayılırken, Giresun’da şehir dışından gelecek olan geçici tarım işçilerine yönelik çalışmalar hızlandırıldı. Fındık işçilerine ödenecek günlük asgari ücret 120-160 lira arasında belirlenirken 16 yaşın altında çocukların çalıştırılmasına izin verilmeyecek. Fındık hasadı ise sahil kesimde 7 Ağustos’ta başlayacak. Fındık hasadına sayılı günler kala tüm hazırlıklar tamamlanmasına rağmen, hükümet tarafından henüz fiyatın açıklanmaması da üreticileri merak içinde bıraktı.

Giresun’da 7 Ağustos itibariyle fındık hasadı başlayacak. Fındık hasadına gelecek mevsimlik tarım işçilerinin konaklayacağı alanlar da hazır hale getirildi.

 

Giresun Vali Yardımcısı Hasan Tanrıseven, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, İŞKUR İl Müdürü Mustafa Sarı, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Vekili İbrahim Karaca, mevsimlik tarım işçileri için oluşturulan geçici konaklama merkezinde incelemelerde bulundu.

 

 Vali Yardımcısı Tanrıseven, fındık tarımında çalışan gezici mevsimlik işçilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi gayreti içinde olduklarını belirterek, konaklama merkezinin, pandemi koşulları da dikkate alınarak kullanıma hazır hale getirildiğini söyledi.

 

Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Ulusal Programı doğrultusunda en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına yönelik olarak çalışmaların yapıldığını belirten Tanrıseven, mecburiyetten dolayı aileleriyle Giresun’a gelen çocuklara çeşitli eğitimler verileceğini, çocuklara yönelik sportif ve kültürel gezi faaliyetlerinin planlandığını kaydetti.

 

Tanrıseven, “Amacımız, Giresun’un en değerli tarım ürünü fındığın en iyi şekilde toplanarak üretime kazandırılması ve il dışından gelen mevsimlik tarım işçilerinin de mağdur edilmemesidir” dedi.

 

ÇALIŞMA BAKANLIĞI VE ILO’DAN TARIM İŞÇİLERİNE DESTEK

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Genel Müdürlüğü İstihdam Politikaları Daire Başkanı İbrahim Demircan ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Kıdemli Program Yöneticisi Nejat Kocabay, Giresun’da fındık işçilerine yönelik yapılan hazırlıkları yerinde inceleme imkânı bulduklarını belirterek yapılan çalışmalardan memnun kaldıklarını söyledi. Demircan ve Kocabay, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine yönelik çalışmalara her türlü desteğin verileceğini de belirtti.

 

KONAKLAMA MERKEZİ KULLANIMA HAZIR

 

Yapılan çalışmalar çerçevesinde, mevsimlik tarım işçileri toplanma alanında gerekli çalışmalar yapılarak, kapasite artırıldı. Fındık işçilerinin barınacağı yerler temizlenerek kullanıma hazır hale getirildi. Fındık işçilerinin çocuklarına verilecek eğitimlerle ilgili Milli Eğitim Müdürlüğünce öğretmen görevlendirilmesi yapıldı.

 

ÇOCUKLARA KIRTASİYE AİLELERE HİJYEN SETİ

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ILO ve Giresun Valiliği işbirliğinde yapılan program doğrultusunda, fındık işçilerine eğitim, danışmanlık ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Çocuklara kırtasiye desteği sağlanarak, eğitimler verilecek. Ailelere ve çocuklara, hijyen seti, kıyafet ve gıda paketi desteğinde bulunulacak. Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerine sağlık ve aşı hizmeti sunulacak.

 

BAHÇELERE PORTATİF TUVALETLER KONULACAK

 

Mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin yaşam koşullarının iyileştirilmesi kapsamında, çalışanlara kişisel koruyucu ekipman ve ilk yardım paketi dahil olmak üzere iş sağlığı ve güvenliği materyalleri verilecek ve bahçelere portatif tuvaletlerin kurulması sağlanacak.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE İZİN YOK

 

Giresun Valiliğince 16 yaşın altındaki çocukların fındık tarımında çalıştırılmasının yasaklanırken, yasağa muhalefet edenlere 3 bin 64 lira idari para cezası uygulanacak.

 

FINDIK TOPLAMA TARİFESİ

 

Giresun Valiliği tarafından fındık hasadında çalışacak olan tarım işçilerine ödenecek asgari ücretler de belirlendi. Günlük yevmiye, yemeğin bahçe sahibi tarafından karşılanması halinde 120 lira, yemeğin işçiler tarafından tedarik edilmesi halinde net 135 lira olacak. Fındık taşınma işinde çalışan çuvalcıların ücreti yemeğin işveren tarafından karşılanması halinde 145 lira, yemeğin işçiye ait olması durumunda 160 lira olacak. Aşçılara ise 135 lira ücret ödenecek. Kilo hesabıyla yerden fındık toplayan işçilere kilo başına 0,85 lira ödenecek. Patoz çekim ücreti de kilo başına 0,25 lira, ton/saat başı 250 lira olarak belirlendi.

 

SAHİL KOLDA HASAT 7 AĞUSTOS’TA BAŞLAYACAK

 

Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürü Halil Şaşmaz başkanlığında toplanan komisyon da fındık hasat tarihlerini belirledi.

 

Toplantıda, Giresun il merkezi ve ilçelerinde fındık hasadının, sahil kesiminde (0-250 metre) 7 Ağustos, orta kesimde (251-500) 14 Ağustos ve yüksek kesimlerde (501 metre üzeri) 21 Ağustos'ta yapılmasına, fındık ihracatının ise her bir yükselti bölgesinde hasattan 7 gün sonra başlamasına karar verildi.

 

ZAMANINDAN ÖNCE HASAT RANDIMAN KAYIPLARINA NEDEN OLUYOR

 

Ticaret Bakanlığı Doğu Karadeniz Bölge Müdürü Halil Şaşmaz, fındıkta hasat ve ihraç tarihlerinin belirlendiğini ifade ederek, “Gerekli olgunlaşma sürecini tamamlamadan ve zamanından önce hasat edilen üründe randıman kayıplarına sebebiyet verebilmektedir. Bu durumun hem üreticiye hem de ülke ekonomisine zarar vereceği unutulmamalıdır. Fındığın, komisyonca belirlenen tarihlerden önce değil, hasat olgunluğuna ulaştıktan sonra toplanması gerekmektedir. Fındık üreticilerimize bol ve bereketli hasat dönemi dileriz” dedi.