Çakırmelikoğlu: İşletmeler zarara uğrayacak

Çakırmelikoğlu: İşletmeler zarara uğrayacak

Çakırmelikoğlu: İşletmeler zarara uğrayacak

 

 

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, ocak ayında alınan karar sonucunda ihracattan elde edilen dövizin en az yüzde 25’ini liraya çevirme zorunluluğunun yüzde 40’a çıkartılma planının birçok sektörde sıkıntıları da beraberinde getireceğini ifade etti.

 

Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, ihracat yapan her firmanın dövize zorunlu ihtiyaç duyduğunu bu yüzden liraya çevirdiği dövizi, yeniden döviz olarak hammadde alımında kullanacağını ve bununda işletmeleri zarara uğratacağına dikkat çekti.

 

“İhracatçının, ihracat gelirlerinden elde ettiği dövizin en az yüzde 25’ini Türk Lirasına çevirme zorunluluğunun yüzde 40’a çıkartılması, birçok sektörü ve işletmeyi zorlayacaktır” diyen çakırmelikoğlu, “Bu kapsamda yüzde 40 uygulama kriterinin belli başlı sektörleri ve teşvik uygulamasında 5. ve 6. bölgede imalattan ihracat yapan işletmeleri kapsamaması gerekmektedir. Özellikle hammadde ikamesi ithal olan ürünlerin imalatından ihracatına dönük satıştan elde edilen dövizin TL cinsine bozdurulmasındaki süreç iyi ve zamana yayılarak planlanmalıdır” önerisinde bulundu.